E160029
  ruit icoon
Laatste revisie: 16-11-2016

E160029 - Commissiemededeling: Een snellere overgang van Europa naar een koolstofarme economie



Op 20 juli 2016 heeft de Europese Commissie een pakket maatregelen voorgesteld om de overgang naar een koolstofarme economie in alle sectoren in Europa te versnellen. Het totale pakket bestaat uit twee mededelingen en twee verordeningen. Naast deze mededeling zijn dat:

  • Mededeling inzake een Europese strategie voor emissiearme mobiliteit (E160032);
  • Verordening betreffende bindende jaarlijkse broeikasgasemissiereducties door de lidstaten van 2021 tot en met 2030 (E160030);
  • Verordening betreffende de integratie van broeikasgasemissies en -verwijderingen als gevolg van landgebruik, verandering in landgebruik en bosbouw in het klimaat- en energiekader 2030 (E160031).

Stand van zaken

Behandelfase Eerste Kamer: behandeling in Eerste Kamer afgerond.

nationaal

De commissie Economische Zaken besprak de voorstellen uit het EU-klimaatpakket (zie ook: E160030E160031 en E160032) op 13 september 2016 en besloot deze voor kennisgeving aan te nemen.

Europees

Op 29 september 2016 gaf de Europese Commissie een presentatie over de overgang van Europa naar een koolstofarme economie bij de raad voor Concurrentievermogen.


Kerngegevens

volledige titel

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's - Een snellere overgang van Europa naar een koolstofarme economie - Mededeling bij de maatregelen in de context van de kaderstrategie voor de energie-unie: het wetsvoorstel inzake bindende jaarlijkse streefcijfers voor de lidstaten betreffende de broeikasgasemissies voor 2021-2030, het wetsvoorstel betreffende de integratie van broeikasgasemissies en onttrekkingen als gevolg van landgebruik, veranderingen in landgebruik en bosbouw in het klimaat- en energiekader 2030 en de mededeling over de Europese strategie voor emissiearme mobiliteit

document Europese Commissie

COM(2016)500PDF-document, d.d. 20 juli 2016

commissie Eerste Kamer

verwante dossiers


Behandeling Eerste Kamer

De commissie Economische Zaken besprak de voorstellen uit het EU-klimaatpakket (zie ook: E160030, E160031 en E160032) op 13 september 2016 en besloot deze voor kennisgeving aan te nemen.


Behandeling Tweede Kamer

Op 2 november 2016 stemde de Tweede Kamer over de beëindiging van het behandelvoorbehoud bij de verordeningen uit het EU-klimaatpakket (zie E160030 en E160031).

De Tweede Kamer heeft op dinsdag 27 september 2016 behandelvoorbehouden vastgelegd voor de verordeningen uit het EU-klimaatpakket.

De commissie voor Infrastructuur en Milieu besprak de voorstellen uit het EU-klimaatpakket op 7 september 2016.


Standpunt Nederlandse regering

De Nederlandse regering steunt het voorstel van de Europese Commissie op hoofdlijnen en verwacht dat de lidstaten van de EU dit ook zullen doen. Zij maakt daarbij wel de kanttekening dat de voorgestelde veranderingen zouden kunnen leiden tot het optreden van ''aanzienlijke sociaaleconomische veranderingen (...) als gevolg van banenverlies in de koolstofintensieve bedrijfstakken''. De regering acht de EU bevoegd om de voorgestelde maatregelen op het gebied van milieu te nemen en beoordeelt de subsidiariteit en proportionaliteit van het voorstel positief. Voor wat betreft de financiering van de maatregelen is het kabinet van mening dat deze dient te passen binnen de financiële kaders zoals afgesproken in het Meerjarig Financieel Kader (MFK) 2014-2020 en aan zou moeten sluiten bij de ontwikkeling van de EU-jaarbegroting.


Samenvatting voorstel Europese Commissie

In oktober 2014 heeft de EU zich gecommitteerd aan het streven om de broeikasgasemissies tegen 2030 gezamenlijk en in alle economische sectoren met ten minste 40 % te verlagen ten opzichte van 1990. Dit engagement spoort met een kostenefficiënte manier om de klimaatdoelstelling van de EU voor de lange termijn te halen en vormt de basis voor de internationale verbintenis die de EU in het kader van de overeenkomst van Parijs inzake klimaatverandering is aangegaan en die door alle lidstaten gezamenlijk zal worden nagekomen.

Dit pakket aan maatregelen vormt de basis van de internationale verbintenis die de EU in Parijs 2015 is aangegaan en de EU streeft er naar het positieve elan van deze klimaatovereenkomst  te handhaven. Naast het voorstel van de Europese Commissie in juli 2015 (ingediend om de EU-regeling voor de handel in emissierechten te hervormen en beter op het doel af te stemmen en om investeringen na 2020 in de industrie en de elektriciteitssector aan te drijven) is het huidige pakket van maatregelen gericht op de andere pijlers van de economie die zullen bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering: de bouwsector, het vervoer, de afvalsector, de landbouw, het landgebruik en de bosbouw. Voor de eerste keer wordt de sector van landgebruik en bosbouw in het EU-beleidskader voor energie en klimaat opgenomen.

De voorstellen van 20 juli 2016 bevatten bindende jaarlijkse cijfers voor de lidstaten betreffende de broeikasgasemissies voor 2021-2030. Hierin wordt voorgesteld dat de sectoren vervoer, bouw, landbouw, afvalverwerking, landgebruik en bosbouw een bijdrage leveren aan de EU-klimaatactie (zie factsheet MEMO/16/2499 en factsheet MEMO/16/2496). Het nieuwe kader is gebaseerd op de beginselen van billijkheid, solidariteit, kosteneffectiviteit en milieu-integriteit.

Met het oog op billijkheid en solidariteit, twee principes die in het door de Europese Raad overeengekomen beleidskader voor klimaat en energie voor 2030 zijn verankerd, stelt de Commissie voor om de nationale emissiereductiedoelstellingen voor 2030 te differentiëren, rekening houdend met het bruto binnenlands product van iedere lidstaat als indicator van relatieve welvaart. Onder de rijkere landen worden de streefcijfers verder gedifferentieerd om rekening te houden met de kostenefficiëntie.

Het pakket aan maatregelen dat gepresenteerd wordt is in eerste plaats gericht aan alle lidstaten, aangezien zij het voortouw moeten nemen en zullen beslissen hoe de maatregelen moeten worden uitgevoerd om het overeengekomen 2030-streefcijfer te halen. De Europese Commissie presenteert tegelijkertijd een strategie voor emissieluwe mobiliteit, waarin het verloop van de ontwikkeling van maatregelen in de hele EU betreffende emissieluwe en emissieloze voertuigen en alternatieve emissieluwe brandstoffen wordt geschetst (zie factsheet MEMO/16/2497). 


Behandeling Raad

Op 29 september 2016 gaf de Europese Commissie een presentatie over de overgang van Europa naar een koolstofarme economie bij de raad voor Concurrentievermogen.

In de databank EUR-Lex wordt de laatste stand van zaken in de Europese behandeling van het voorstel weergegeven.


Behandeling Europees Parlement

In de databank OEIL van het Europees Parlement wordt de laatste stand van zaken in de behandeling van het voorstel weergegeven.


Standpunten andere lidstaten (IPEX)

Op 18 oktober 2016 heeft de Kamer van Afgevaardigden van Roemenië een standpunt ingenomen over het voorstel.

In de databank IPEX wordt de behandeling van het voorstel in de diverse (kandidaat) lidstaatparlementen weergegeven.


Alle bronnen