E120024
  klaver icoon
Laatste revisie: 07-11-2012

E120024 - Mededeling betere governance van de interne markt



In de mededeling doet de Commissie een oproep aan de lidstaten tot nultolerantie wat betreft laattijdige of onjuiste omzetting van richtlijnen. De Commissie stelt voor om de focus te leggen op de belangrijkste dienstensectoren en de netwerkindustrieën. De Commissie kondigt aan haar uitvoeringsbevoegdheden met betrekking tot genoemde focusgebieden zeer krachtdadig aan te wenden wanneer richtlijnen niet tijdig worden omgezet.


Stand van zaken

Behandelfase Eerste Kamer: behandeling in Eerste Kamer afgerond.

nationaal

De minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft op 31 oktober 2012 gereageerd op de brief van 24 september 2012 met vragen over de mededelingen van de Europese Commissie over de dienstenrichtlijn en de interne markt (zie dossier E120024). De commissie EL&I heeft de brief op 6 november 2012 voor kennisgeving aangenomen.  

Europees

De Europese Commissie heeft de mededeling over betere governance van de interne markt op 8 juni 2012 gepubliceerd. 


Kerngegevens

document Europese Commissie

COM(2012)259PDF-document, d.d. 8 juni 2012

commissie Eerste Kamer

beleidsterrein

verwant dossier


Behandeling Eerste Kamer

De commissie EL&I heeft de brief op 6 november 2012 voor kennisgeving aangenomen.  

De minister van EL&I heeft op 31 oktober 2012 gereageerd. Hij geeft in zijn brief aan dat betere handhaving en tenuitvoerlegging van Europese wet- en regelgeving niet alle problemen kunnen oplossen. In sommige gevallen is Europese regelgeving noodzakelijk om bepaalde ontwikkelingen in gang te zetten en juridisch te kunnen afdwingen. Het kabinet denkt hierbij bijvoorbeeld aan de verordening voor het Europees unitair octrooi. Naar verwachting spreekt de commissie EL&I op 6 november 2012 over de brief. 

Op 24 september 2012 is een brief verstuurd aan de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie met vragen van de fractie van de VVD over de mededelingen van de Europese Commissie over de dienstenrichtlijn en de interne markt (zie dossier E120024) en de kabinetsreactie op deze mededelingen. De leden vragen zich af of nieuwe regelgeving ter versterking van de interne markt noodzakelijk is en of handhaving van bestaande regelgeving niet al voldoende is.

De commissie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) besloot op 10 juli 2012 naar aanleiding van een brief van de minister van EL&I over twee mededelingen van de Europese Commissie om op 11 september 2012 inbreng te leveren over deze mededeling en de mededeling over de tenuitvoerlegging van de dienstenrichtlijn (zie dossier E120023). 


Behandeling Tweede Kamer

De commissie EL&I besloot op 3 juli 2012 om de brief over twee mededelingen van de Europese Commissie te agenderen voor een algemeen overleg op 3 oktober 2012 over de Concurrentieraad van 10-11 oktober 2012.


Standpunt Nederlandse regering

Op 2 juli 2012 heeft de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie een brief gestuurd aan de Kamers over twee mededelingen om de interne markt te versterken. In de brief geeft de minister een appreciatie van beide voorstellen. De brief vervangt de gebruikelijke BNC-fiches. 

Wat betreft de mededeling over betere governance van de interne markt geeft de minister aan dat de Europese Commissie de focus legt op vier sectoren die van cruciaal belang zijn voor de interne markt: de dienstensector, inclusief de financiële dienstverlening, digitale interne markt, energie en transport. In totaal gaat het hierbij om 41 richtlijnen. De EC zal op deze terreinen geen enkele vertraging bij de implementatie tolereren. Tevens verzoekt zij de lidstaten onder meer om van al deze richtlijnen de concept-wetgeving aan de Commissie voor te leggen, zodat de Commissie kan beoordelen of de implementatiewetgeving aan de richtlijn voldoet. Verder vraagt de Commissie de lidstaten via een on line tool een toelichting geven op de wijze waarop lidstaten de richtlijnen hebben omgezet en hoe deze regels in de praktijk functioneren. Onduidelijk is op welk moment tijdens de implementatie de Europese Commissie betrokken wenst te worden.

Naar de mening van het kabinet moet in elk geval voorkomen worden dat dit leidt tot vertraging van het nationale implementatietraject. Beoordeling van de conceptwetgeving mag voorts evenmin afbreuk doen aan het parlementaire proces ingeval van formele wetgeving. Eventuele concrete voorstellen van de Commissie zal het kabinet beoordelen in het licht van deze randvoorwaarden en op basis van de beginselen van subsidiariteit en proportionaliteit. Het kabinet hecht evenals de Commissie aan tijdige en kwalitatief goede implementatie van interne marktrichtlijnen. Daarom benadrukt Nederland tijdens onderhandelingen het belang van realistische

implementatietermijnen.

Het kabinet vindt het een goede zaak dat de Commissie focust op de sectoren waar naar verwachting Europese integratie de hoogste bijdrage kan leveren aan economische groei. In dit verband betwijfelt het kabinet of alle 41 genoemde wetgevingsinstrumenten daadwerkelijk kwalificeren als prioritair. Een kortere lijst zou beter effect kunnen sorteren.


Samenvatting voorstel Europese Commissie

De Europese Commissie heeft in juni twee mededelingen gepresenteerd met als doel het versterken van de interne markt. Het betreft de mededeling Over de tenuitvoerlegging van de dienstenrichtlijn - Een partnerschap voor nieuwe groei in diensten 2012-2015 (zie dossier E120023) en de mededeling Betere governance van de interne markt .

In de laatstgenoemde mededeling doet de Commissie een oproep aan de lidstaten tot nultolerantie wat betreft laattijdige of onjuiste omzetting van richtlijnen. De Commissie stelt voor om de focus te leggen op de belangrijkste dienstensectoren en de netwerkindustrieën. Hierbij dient voor wat betreft de dienstensector gedacht te worden aan de groot- en kleinhandel, zakelijke dienstverlening, de bouwsector en financiële intermediatie. Voor wat betreft de netwerkindustrieën gaat het om de interne digitale markt en de energie- en vervoerssector. De Commissie kondigt aan haar uitvoeringsbevoegdheden met betrekking tot genoemde focusgebieden zeer krachtdadig aan te wenden wanneer richtlijnen niet tijdig worden omgezet. Ook stelt de Commissie voor dat lidstaten op informele basis ontwerp-omzettingsmaatregelen aan de Commissie voorleggen en dat lidstaten online een toelichting geven op de wijze waarop zij regels hebben omgezet en hoe deze regels in de praktijk werken.


Behandeling Raad

In de databank EUR-Lex wordt de laatste stand van zaken in de Europese behandeling van het voorstel weergegeven.


Behandeling Europees Parlement

In de databank OEIL van het Europees Parlement wordt de laatste stand van zaken in de behandeling van het voorstel weergegeven.


Standpunten andere lidstaten (IPEX)

In de databank IPEX wordt de behandeling van het voorstel in de diverse (kandidaat) lidstaatparlementen weergegeven.


Alle bronnen