Antwoorden Versnelde inzet hernieuwbare energie



Minister Jetten voor Klimaat en Energie heeft op 8 mei de vragen van de commissie voor Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid (EZK/LNV) van de Eerste Kamer beantwoord over het Europees voorstel voor een noodverordening versnelde inzet van hernieuwbare energie.

Versnelde inzet van hernieuwbare energie

De Europese Commissie heeft in november 2022 een voorstel gedaan voor een noodverordening om de uitrol van hernieuwbare energie te versnellen. Dit voorstel komt voort uit de conclusies van de Europese Raad van 20 en 21 oktober 2022. Daarin werd opgeroepen tot een versoepeling van de vergunningsprocedures om de uitrol van hernieuwbare energie in de Europese Unie te versnellen en zo minder afhankelijk te worden van Russische fossiele brandstoffen. Volgens de verordening is de planning, bouw en exploitatie van centrale installaties voor de productie van hernieuwbare energie van hoger openbaar belang. De Commissie stelt daarom wijzigingen voor de toetsingswijze van ecologische impact bij hernieuwbare energieprojecten buiten Natura2000-gebieden voor, mits significante negatieve effecten kunnen worden uitgesloten.

Vragen PvdA en GroenLinks

De leden van de fracties van PvdA en GroenLinks lazen in de beantwoording van de eerdere vragen door de minister dat er onder voorwaarden kan worden afgeweken van de Vogel- en Habitatrichtlijn. Zij vroegen zich onder meer af welke uitzondering op de Vogel- en Habitatrichtlijn het kabinet voor zich ziet. De minister antwoordde dat de Europese Commissie de transitie naar schone en duurzame energie wil versnellen. Artikel 6 van de noodverordening geeft lidstaten de bevoegdheid om projecten voor hernieuwbare energie en energieopslag - onder voorwaarden - vrij te stellen van verplichtingen uit de MER-richtlijn (en verplichtingen ten aanzien van soortenbescherming uit de Vogel- en Habitatrichtlijn).

De minister gaf echter aan dat deze bepaling niet rechtstreeks werkt. De vrijstellingsbevoegdheid is pas van toepassing als lidstaten op nationaal niveau een maatregel nemen, waarin wordt aangegeven hoe met de mogelijkheid wordt omgegaan. Verder wilden de leden van de fracties van PvdA en GroenLinks weten hoe de minister ervoor kan zorgdragen dat de versnelling zoals voorgesteld niet ten koste gaat van de natuur. Volgens de minister lopen er verschillende initiatieven die tot doel hebben de energietransitie te versnellen, zonder dat dit ten koste gaat van de natuur. Zo noemde hij de Agenda Natuurinclusief , een programma om de Noordzeenatuur te versterken en het Traject Natuurinclusieve Energietransitie Wind en Hoogspanning op Land .

Procedure

Op 19 december 2022 is er in de Raad van de Europese Unie, waarin ministers van de 27 lidstaten bij elkaar komen, een politiek akkoord bereikt over het voorstel. De noodverordening is geldig tot 1 juli 2024. De commissie besprak het antwoord van de regering van 8 mei jl. tijdens de vergadering op 23 mei 2023 en besloot geen vervolgvragen te stellen. Wel is de minister op 26 mei 2023 op verzoek van senator Kluit (GroenLinks) verzocht de Kamer geïnformeerd te houden over enkele onderwerpen genoemd in de beantwoording van 8 mei 2023, waaronder over de invulling van de derde herziening van de hernieuwbare energierichtlijn. Daarnaast heeft de commissie EZK/LNV op 21 januari 2023 vragen aan de Europese Commissie gesteld in het kader van de politiek dialoog, die op 18 april 2023 beantwoord zijn. De commissie heeft dit antwoord ter bespreking geagendeerd op 27 juni 2023.

Lees meer:


Deel dit item: