Antwoord van de Europese Commissie op de brief over het Sociaal Klimaatfonds



De Europese Commissie heeft op 17 maart 2022 antwoord gegeven op de brief met vragen van de commissies Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) en Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) over het Sociaal Klimaatfonds van 15 november 2021. De Eerste Kamerleden van de VVD hadden een aantal vragen gesteld aan de Europese Commissie in het kader van een politieke dialoog. De leden van de Fractie-Nanninga, FVD, 50PLUS, SGP en Fractie-Otten sloten zich bij deze vragen aan. De leden van het CDA sloten zich bij een aantal van de vragen aan en hadden zelf ook nog twee vragen.

De Europese Commissie gaf onder meer antwoord op de vraag waarom een nieuw herverdelingsfonds nodig is. Er zijn immers verschillende andere fondsen die de klimaattransitie financieren. De Europese Commissie gaf aan dat de aangekondigde beprijzing voor broeikasgasemissies in de bouw en in het wegvervoer leveranciers zou moeten aansporen om burgers schone innovaties aan te bieden. De schone innovaties zullen alleen niet in de hele EU beschikbaar zijn voor alle burgers, waardoor er een sociale ongelijkheid zou ontstaan. Daarom heeft de Europese Commissie een nieuw Sociaal Klimaatfonds voorgesteld met andere doelstellingen dan de bestaande fondsen.

Het voorstel voor een verordening tot oprichting van een Sociaal Klimaatfonds werd op 14 juli 2021 gepubliceerd als een van de veertien voorstellen uit het fit-for-55-pakket. Het fit-for-55-pakket is bedoeld om het EU-beleid met betrekking tot klimaat, energie, landgebruik, vervoer en belastingen zo af te stemmen dat de netto broeikasgassenemissies tegen 2030 met minstens 55% zijn verlaagd ten opzichte van het niveau van 1990. Het Sociaal Klimaatfonds wordt opgericht voor de periode van 2025 tot en met 2032 om de sociale gevolgen van de emissiehandel in de sectoren gebouwen en wegvervoer aan te pakken.

Het voorstel stuitte in de Raad van de Europese Unie op verschillende reacties. Over het algemeen zien de lidstaten in dat aandacht voor de sociale aspecten van de klimaattransitie nodig is. Maar verschillende lidstaten staan kritisch tegenover de oprichting van het Sociaal Klimaatfonds, omdat zij hierover zowel principiële als praktische bezwaren hebben. De Nederlandse regering is terughoudend over het voorstel tot de oprichting van een nieuw fonds. Andere lidstaten zijn voorzichtig positief, of geven aan juist graag een groter fonds te zien dat tegemoet komt aan de te maken kosten voor alle voorstellen uit het fit-for-55-pakket.

De commissies bespraken het antwoord van de Europese Commissie op 29 maart 2022. Zij besloten op 12 april 2022 inbreng te leveren voor nader schriftelijk overleg.

Meer informatie over het Sociaal Klimaatfonds


Deel dit item: