Vragen over de EU-voorstellen voor geactualiseerde Schengenregels



De commissie voor Immigratie en Asiel / JBZ-Raad (I&A/JBZ) van de Eerste Kamer behandelt de EU-voorstellen voor geactualiseerde Schengenregels. Dit pakket van de Europese Commissie bestaat uit twee voorstellen: een voorstel voor een Verordening betreffende de aanpak van instrumentalisering van migranten (COM(2021)890) en een voorstel voor een Verordening betreffende de Schengengrenscode (COM(2021)891).

Het eerstgenoemde voorstel heeft als doel lidstaten te ondersteunen om de aankomst van personen die worden ingezet als politiek drukmiddel (geïnstrumentaliseerd) door een derde land, op een ordelijke, humane en waardige manier en met volledige eerbiediging van de grondrechten te beheren. Met het laatstgenoemde voorstel wil de Europese Commissie problemen aanpakken die de externe en binnengrenzen van het Schengengebied raken, om te zorgen voor een voldoende hoog niveau van veiligheid zonder toevlucht te hoeven nemen tot controles aan de binnengrenzen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een uniforme toepassing van maatregelen aan de buitengrenzen van de EU bij dreiging van de volksgezondheid, zoals een pandemie.

Op 8 februari 2022 stuurde de commissie I&A/JBZ een brief met vragen aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid (J&V). Op 9 februari 2022 stuurde zij een brief aan de Europese Commissie. De fracties van GroenLinks en PvdA vragen de regering en de Europese Commissie onder andere wat de relatie is tussen de geactualiseerde Schengenregels en het Europees migratie- en asielpact. De PVV-fractie vraagt onder meer hoe dit voorstel zich verhoudt tot het gebruik van en de controle op (digitale) coronapaspoorten en/of coronatoegangsbewijzen.

De minister en de staatssecretaris van J&V reageerden op 15 maart 2022 op de brief. De commissie besprak het antwoord van de regering op 29 maart 2022 en heeft nog aanvullende vragen. Op 12 april 2022 levert zij daarom inbreng voor nader schriftelijk overleg. De commissie wacht nog op de beantwoording van de Europese Commissie.


Meer over de voorstellen voor geactualiseerde Schengenregels:

Meer over het migratie- en asielpact:


Deel dit item: