Antwoord op vragen Europees Bankenpakket



De commissie Financiën van de Eerste Kamer heeft schriftelijk overleg gevoerd met de regering over het Bankenpakket 2021. Dit pakket bestaat uit drie voorstellen van de Europese Commissie die ervoor moeten zorgen dat banken in de Europese Unie beter bestand worden tegen toekomstige economische schokken. Ook moeten de voorstellen bijdragen aan het herstel na de COVID-19-pandemie en aan de transitie naar klimaatneutraliteit. Het pakket bestaat uit de volgende voorstellen:

  • Voorstel voor aanpassing van de Richtlijn kapitaalvereisten (COM(2021)663);
  • Voorstel voor de aanpassing van de Europese Verordening kapitaalvereisten (COM(2021)664);
  • Voorstel voor wijziging van de verordening kapitaalvereisten op het gebied van een afwikkelingsstrategie op basis van meervoudige toegangspunten (COM(2021)665).

Deze voorstellen hebben drie doelen. Het eerste doel is de implementatie van de finale Bazel 3-standaarden in de Europese Unie. Het Bazel-comité, dat bestaat uit vertegenwoordigers van centrale banken en toezichthouders van over de hele wereld, kwam in de nasleep van de financiële crisis van 2007-2009 bijeen om nieuwe afspraken te maken. Deze afspraken worden ook wel het Bazel 3-standaarden genoemd. De Bazelstandaarden regelen de kapitaalbuffers die banken moeten hebben, zodat ze crisisbestendiger worden. De Richtlijnen van het Bazel-comité zelf zijn niet juridisch bindend. De Europese Commissie stelt daarom voor deze afspraken in wetgeving om te zetten.

Het tweede doel is de versterking van de veerkracht van de bankensector als het gaat om milieu-, sociale en governancerisico's (ESG). Dit voorstel hangt samen met de strategie van de Europese Commissie voor duurzame financiering. Volgens de Commissie is het van belang dat banken beter met deze risico's kunnen omgaan en dat markten de aanpak van banken kunnen controleren. Toezichthouders zullen ESG-risico's moeten beoordelen als onderdeel van regelmatige toezichttoetsingen. Banken moeten daarbij bekendmaken in welke mate ze met deze risico's te maken hebben gehad.

Het derde doel is sterker toezicht. Volgens het pakket krijgen toezichthouders van banken in de EU sterkere instrumenten om bankbeheer te toetsen. Daarnaast wil de Europese Commissie dat het toezicht op bijkantoren wordt geharmoniseerd. Er zijn nu in de EU-lidstaten nog verschillende nationale benaderingen van bijkantoren van banken uit derde landen. De Commissie stelt daarom voor dat deze bijkantoren opnieuw een vergunning moeten aanvragen en moeten voldoen aan nieuwe eisen op het gebied van kapitaal, liquiditeit en rapportage.

De commissie Financiën stelde op 22 maart 2022 vragen aan de minister van Financiën over het voorstel. De minister van Financiën reageerde op 29 april 2022. Leden van de commissie stelden onder meer vragen over de kapitaalvloervereisten, de implementatie van de voorstellen en de ESG-risico's.

De minister antwoordt onder meer dat de kapitaalvloervereisten die de Europese Commissie nu voorstelt het meest recht doet aan het doel van de voorstellen om de kapitaalratio's van banken beter vergelijkbaar te maken. Verder geeft de minister aan rekening te houden met de uitvoerbaarheid van de voorstellen, gegeven de veelomvattende aard van het pakket. Ook geeft de minister aan de integratie van de ESG-risico's in het bankenpakket te steunen. De commissie Financiën bespreekt de beantwoording van de minister op 7 juni 2022.

Op 22 maart stuurde commissie Financiën ook een brief met vragen over de voorstellen aan de Europese Commissie. De commissie wacht nog op het antwoord op deze brief.

Het Europees Parlement en de Raad van de EU bespreken de voorstellen op dit moment. Zij moeten de voorstellen goedkeuren voordat deze van kracht worden.


Lees meer in de Edossiers:


Deel dit item: