Update kabinetsappreciatie Europees pakket voor koolstofarmer gas en waterstof



Op 6 april 2022 stuurde minister Jetten voor Klimaat en Energie een antwoord op het verzoek van de commissies Economische Zaken en Klimaat/Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) en Infrastructuur Waterstaat en Omgeving (IWO) om een update op de kabinetsappreciatie van 11 februari 2022 van het zogeheten Europees gas- en waterstofdecarbonisatie-pakket (koolstofarmer gas en waterstof) naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne.

De minister antwoordde in de brief dat de recente ontwikkelingen in Oekraïne het noodzakelijk maken dat deze voorstellen met een andere blik worden bezien door de Europese Commissie. In het antwoord schrijft de minister over verschillende nieuwe voorstellen van de Europese Commissie over energievoorzieningen naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne.

Zo gaat de minister in op een nieuw Europees voorstel dat gericht is op de leveringszekerheid van aardgas en in het bijzonder op het tijdig vullen van de gasopslagen in de Europese Unie voor de aankomende en volgende winters. Op dit moment bestudeert het kabinet dit voorstel en wordt de Kamer op korte termijn daarover geïnformeerd.

De minister kondigt verder aan dat hij eind april een brief aan het parlement zal sturen over de leveringszekerheid van aardgas voor de komende winter, waarin hij zal ingaan op de afbouw van olie, gas en kolen afkomstig uit Rusland. Ook komt daarin nadrukkelijk het Europese perspectief aan bod en de internationale samenwerking om de afhankelijkheid van Russische brandstoffen zo snel mogelijk te verminderen.

Toch ziet het kabinet geen aanleiding om de hoofdlijnen van de kabinetsappreciatie zoals uiteen gezet in het BNC-fiche te wijzigen. De recente ontwikkelingen hebben volgens Jetten de noodzaak voor verduurzaming van het aardgasnet en de ontwikkeling van een interne markt voor duurzame waterstof nog urgenter gemaakt om zo de afhankelijkheid van met name Russisch aardgas op zo kort mogelijke termijn af te bouwen.

Op 12 april 2022 besloten de Kamercommissies het antwoord van de minister en de voorstellen uit het pakket opnieuw te agenderen zodra de aangekondigde brief van de minister over de leveringszekerheid van gas in de winter binnen is.

Over de Europese voorstellen

De voorstellen uit het Europees gas- en waterstofdecarbonisatie-pakket zijn op 15 december 2021 gepubliceerd. De Europese Commissie heeft de voorstellen (een Europese Gasrichtlijn en Gasverordening) gepubliceerd om de gasmarkt in Europa koolstofarmer te maken door het gebruik van hernieuwbare en koolstofarme gassen te bevorderen en om de energiezekerheid voor alle burgers in Europa te waarborgen. De voorstellen maken deel uit van het Europese fit-for-55 pakket.

Meer informatie over het Europees gas- en waterstofdecarbonisatie-pakket

Andere voorstellen uit het fit-for-55 pakket


Deel dit item: