E040147
Laatste revisie: 08-08-2006

E040147 - Mededeling van de Commissie aan de Raad, het Europees Parlement, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's inzake modernisering van de sociale bescherming voor de ontwikkeling van hoogwaardige, toegankelijke en duurzame gezondheidszorg en langdurige zorg: steun aan de nationale strategieën door middel van de "open coördinatiemethode"



In COM(2004)304PDF-document wordt voorgesteld de open coördinatiemethode te gebruiken om de modernisering van de sociale bescherming voor de ontwikkeling van hoogwaardige, toegankelijke en duurzame gezondheidszorg en de langdurige zorg te bevorderen.

De open coördinatiemethode moet gezien worden als een werkwijze om "best practices" te verspreiden en de beleidsconvergentie in de Europese Unie te vergroten op beleidsterreinen waar de communautaire bevoegdheden beperkt zijn.

In maart 2002 vroeg de Raad aan de Europese Commissie onderzoek te doen naar de toegankelijkheid, kwaliteit en financiële houdbaarheid van de gezondheidszorg en de ouderenzorg. Aangezien de gezondheidszorg een aangelegenheid van de nationale lidstaten betreft, wordt derhalve op Europees niveau gepleit voor het gebruiken van de open coördinatiemethode.

In de mededeling worden gemeenschappelijke doelstellingen (zie hieronder) gepresenteerd om de toegang tot, de kwaliteit van en de financiële houdbaarheid van de gezondheidszorg te waarborgen.

Tezamen met de mededeling "Follow-up van het denkproces op hoog niveau over de mobiliteit van patiënten en de ontwikkelingen in de gezondheidszorg in de Europese Unie" (E040135) vormt onderhavige mededeling de Europese strategie voor de ontwikkeling van Europese gezondheidsstelsels en de sociale beschermingsstelsels.

De aangekondigde instelling van de 'Groep op hoog niveau inzake gezondheidsdiensten en medische zorg' is inmiddels geschied en zal zich buigen over de beleidsperspectieven uit de Europese strategie.


Stand van zaken

Behandelfase Eerste Kamer: behandeling in Eerste Kamer afgerond.


Kerngegevens

document Europese Commissie

COM(2004)304PDF-document, d.d. 30 april 2004

commissie Eerste Kamer

beleidsterrein

verwant dossier


Behandeling Eerste Kamer

De commissie Europese samenwerkingsorganisaties heeft in haar vergadering d.d. 7 september 2004 besloten de onderhavige mededeling onder de aandacht te brengen van de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Op 14 september 2004 is de onderhavige mededeling geagendeerd in de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport alwaar de commissie haar bezorgheid uitte inzake de introductie van de open coördinatiemethode in de (Europese) gezondheidszorg. De commissie legt de bewindslieden de vraag voor haar te informeren over hun onderhandelingsinzet op dit punt.

Tijdens de commissievergadering van 28 september 2004 ging de commissie VWS akkoord met de opgestelde brief aan de minister en staatsecretaris voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De reactie van de minister vindt u hier.

De brief is geagendeerd tijdens een volgende commissievergadering van de commissie VWS op 22 februari 2005. Tijdens deze vergadering werd besloten de minister een aanvullende vraag te stellen. Deze brief is vervolgens op 23 februari 2005 verstuurd. Op 23 maart 2005 heeft de Eerste Kamer een reactie ontvangen.

Tijdens de commissievergadering van 12 april 2005 heeft de commissie VWS besloten dat zij graag in juni met de minister mondeling wil overleggen over de open methode van coördinatie. De commissie is bezorgd dat de open coördinatie te dwingend zal leiden tot richtsnoeren die op EU-niveau worden vastgesteld voor het nationale beleid en verzoekt de minister in de tussentijd geen onomkeerbare stappen op dit terrein te zetten.

Op 14 juni 2005 heeft er een mondeling overleg plaatsgevonden tussen de commissie VWS en de minister van VWS. Het verslag van dit monderlinge overleg werd vastgesteld op 6 september 2005.


Standpunt Nederlandse regering

Het oordeel over de subsidiariteit is positief in fiche 5 aangezien het mechanisme van open-coördinatie geen afbreuk doet aan de nationale soevereiniteit op dit terrein en tevens niet in de plaats treedt van Europees beleid dat slechts aanvullend en ondersteunend mag zijn. Het gebruiken van open coördinatie op beleidsterreinen waar geen sprake is van daadwerkelijke communautaire bevoegdheden is derhalve conform het beginsel van subsidiariteit

  • bnc-fiche Ministerie van Buitenlandse Zaken - 22.112, 329[5]
    1 juli 2004

Samenvatting voorstel Europese Commissie

In de onderhavige mededeling worden meerdere gezamenlijke doelstellingen gesteld die moeten bijdragen aan waarborging van de toegang tot, de kwaliteit van en de financiële houdbaarheid van de gezondheidszorg. Deze doelstellingen zijn verdeeld op basis van richtsnoeren voor de hervorming van de socialebeschermingsstelsels inclusief de gezondheidszorg.

  • Toegang tot hoogwaardige zorg waarborgen, gebaseerd op de principes van universaliteit, billijkheid en solidariteit
  • Het risico voorkomen van armoede of sociale uitsluiting ten gevolge van ziekte, een ongeval, een handicap of zorgbehoeften als gevolg van een hoge leeftijd, zowel voor de zorgontvangers als voor hun familie.
  • Kwaliteitszorg bevorderen om de gezondheidstoestand en de levenskwaliteit van personen te verbeteren
  • De financiële houdbaarheid op de lange termijn van voor iedereen toegankelijke hoogwaardige zorg waarborgen

  • PDF-document commissievoorstel Europese Commissie - COM(2004)304
    30 april 2004

Behandeling Raad

Tijdens de Raad Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Gezondheid en Consumentenbescherming van 1 juni 2006 werden conclusiesPDF-document aangenomen met betrekking tot de gemeenschappelijke waarden en beginselen van de gezondheidsstelsels van de Europese Unie.

In de databank EUR-Lex wordt de laatste stand van zaken in de Europese behandeling van het voorstel weergegeven.

  • Pb EU C146PDF-document conclusies Raad Gezondheid - Gemeenschappelijke waarden en beginselen van de gezondheidsstelsels van de EU
    1 juni 2006

Behandeling Europees Parlement

Het Europees Parlement heeft op 28 april 2005 een resolutie aangenomen met betrekking tot de onderhavige mededeling.

Op 9 juni 2005 heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen ten aanzien van de mededeling over de mobiliteit van patiënten en ontwikkelingen in de gezondheidszorg in de Europese Unie (zie E040135).

In de databank OEIL van het Europees Parlement wordt de laatste stand van zaken in de behandeling van het voorstel weergegeven.


Standpunten andere lidstaten (IPEX)

In de databank IPEX wordt de behandeling van het voorstel in de diverse (kandidaat) lidstaatparlementen weergegeven.


Alle bronnen