Antwoord op vragen Europees Uitbreidingspakket



Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken heeft op 2 februari 2023 vragen van de commissie Europese Zaken beantwoord over de kabinetsappreciatie van het Europees Uitbreidingspakket voor 2022. Het pakket geeft een overzicht van de stand van zaken in de hervormingen van kandidaat-lidstaten en potentiële kandidaat-lidstaten. Samen met de mededeling wordt een pakket met voortgangsrapportages meegezonden over de huidige relaties van de Europese Unie met Noord-Macedonië, Albanië, Montenegro, Servië, Kosovo, Bosnië-Herzegovina en Turkije.

Uitbreiding en rechtsstatelijkheid

De fracties van de SP en PvdD stelden op 13 december 2022 gezamenlijk vragen over de kabinetsreactie op het Europees Uitbreidingspakket 2022. De vragen richten zich daarbij ook op de op 25 februari 2022 ontvangen appreciatie van een speciaal verslag van de Europese Rekenkamer over EU-steun voor de rechtsstaat in de Westelijke Balkan.

In de kabinetsreactie op het speciaal verslag gaf Minister Hoekstra aan zich in te gaan zetten om rechtsstaathervormingen breder te trekken en in Europees verband ook binnen andere sectoren rechtstatelijkheidsprincipes te versterken, naast traditionele rechtstaatsprojecten die bijvoorbeeld vallen binnen het Instrument for Pre-Accession Assistance (IPA III) . De leden vroegen naar aanleiding hiervan of de Minister concrete voorbeelden kon geven van hervormingen in andere sectoren dan de justitiële sector om rechtsstatelijkheid te verbeteren. De minister gaf enkele voorbeelden, waaronder dat er wordt gewerkt aan het digitalisteren van overheidsdiensten om corruptie en politieke sturing tegen te gaan.

Ook vroegen de leden of de minister valkuilen ziet in het overgaan tot economische investeringen in kandidaat-lidstaten voordat zorgen om rechtsstatelijke normen en waarden zijn weggenomen. De minister antwoordde dat het kabinet ervan overtuigd is dat economische investeringen in kandidaat-lidstaten van belang zijn om de welvaart te verhogen en ook op deze manier bij te dragen aan meer stabiliteit.

Procedure

Op 12 oktober 2022 publiceerde de Europese Commissie haar mededeling over het Europese uitbereidingsbeleid. Deze jaarlijkse mededeling geeft een overzicht van de stand van zaken in de hervormingen van kandidaat-lidstaten en potentiële kandidaat-lidstaten. Samen met de mededeling wordt een pakket met voortgangsrapportages meegezonden over de huidige relaties van de Europese Unie met Noord-Macedonië, Albanië, Montenegro, Servië, Kosovo, Bosnië-Herzegovina en Turkije.

Het kabinet stuurde op 11 november 2022 haar reactie op het uitbreidingspakket voor 2022. Hierin gaat het kabinet in op de belangrijkste elementen en aanbevelingen uit het uitbreidingspakket. Daarnaast gaat het kabinet in op twee aanbevelingen van de Europese Commissie: de aanbeveling om visumliberalisatie toe te kennen aan Kosovo en de aanbeveling om kandidaat-lidstaat-status toe te kennen aan Bosnië-Herzegovina.

De commissie Europese Zaken stelde op 13 december 2022 vragen over de kabinetsreactie. Op 7 februari 2023 besloot de commissie het antwoord van de minister voor kennisgeving aan te nemen.

Meer informatie:


Deel dit item: