Delegatie Oekraïens parlement bezoekt Eerste KamerDinsdag 6 december ontvingen de commissies voor Justitie en Veiligheid (J&V) en voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) een delegatie van het parlement van Oekraïne. Onder leiding van senator Margreet de Boer (GroenLinks) spraken de Eerste Kamerleden met de Oekraïense leden van de commissie voor Wetshandhaving.

De delegatie stond onder leiding van commissievoorzitter Serhiy Ionushas, een door het Oekraïense volk rechtstreeks gekozen afgevaardigde in de Verkhovna Rada, het parlement van Oekraïne. Dit parlement kent naast rechtstreeks gekozen afgevaardigden, ook leden van regionale en lokale raden.

De delegatie was in Nederland in het kader van een conferentie over het Statuut van Rome dat betrekking heeft op het Internationaal Strafhof (International Criminal Court - ICC). De ratificatie van dit statuut door Oekraïne en de implementatie ervan was dan ook het belangrijkste onderwerp van gesprek tussen de volksvertegenwoordigers van beide landen. Oekraïne is momenteel nog geen ondertekenaar. Wel heeft het ICC op uitnodiging van de regering in Kiev onderzoekers naar Oekraïne gestuurd, die bewijsmateriaal vergaren in het kader van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Verder ging het gesprek met name ook over de oorlog in Oekraïne en wat de huidige situatie is in dat land. De Oekraïense delegatie gaf aan dat zij vele vormen van hulp nodig hebben in hun strijd tegen Rusland. Financiële hulp, defensiematerieel, maar ook hulp bij het verzamelen van bewijs van oorlogsmisdaden. Zij danken Nederland voor al de hulp dat al aan het land is geboden.


Deel dit item: