Parlementaire Assemblee NAVO bezoekt Den Haag



De NAVO Parlementaire Assemblee (NAVO PA) heeft van woensdag 11 mei tot en met vrijdag 13 mei een bezoek aan Den Haag gebracht. Centraal thema van dit bezoek van 29 parlementariërs uit de dertig NAVO-landen was de toekomst van de NAVO en de veiligheidssituatie in de wereld.

De Nederlandse delegatie van de NAVO PA ontving de internationale parlementariërs in de Tweede Kamer. De parlementariërs vertegenwoordigden twee commissies van de NAVO PA: democratie en veiligheid, en Trans-Atlantische betrekkingen. Namens de Nederlandse delegatie waren aanwezig de Tweede Kamerleden Salima Belhaj (D66, delegatieleider), Jeroen van Wijngaarden (VVD), Ruben Brekelmans (VVD), Raymond de Roon (PVV), Derk Boswijk (CDA) en het Eerste Kamerlid Toine Beukering (Fractie-Nanninga). Het bezoek stond gepland in juni 2020, maar werd vanwege de coronapandemie uitgesteld.

Salima Belhaj, gastvrouw van de bijeenkomst, benadrukte het belang van de commissievergaderingen van de NAVO Assemblee. “Het is altijd goed om de vergaderingen van de gezamenlijke commissies het hele jaar door te laten doorgaan. Al heeft het in deze tijden met de oorlog in Oekraïne een extra waarde en urgentie.” Het programma bestond uit gesprekken met de ministers Kajsa Ollongren (Defensie) en Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en met verschillende experts. Aandacht was er ook voor de rol van Den Haag als stad van vrede en veiligheid met bezoeken aan in Nederland gevestigde Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) en het NAVO Communicatie en Informatie Agentschap (NCIA).


Programma

Bij de opening van het programma verwelkomde Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp de gasten. “Het is mij een genoegen u hier persoonlijk te ontvangen na een lange periode geen buitenlandse delegaties in ons Huis te kunnen ontvangen.” Naast de gevolgen van Russische inval van Oekraïne voor de Euro-Atlantische veiligheid, bracht Salima Belhaj de andere destabiliserende acties van Rusland die democratieën ondermijnen zoals desinformatie en haatzaaien onder de aandacht. “Dit is gevaarlijk en daarom pleit ik ervoor dat de NAVO democratische weerbaarheid tot een topprioriteit maakt en onderdeel laat zijn van het strategisch NAVO-concept,” sprak zij.

Verder was er in het programma specifiek aandacht voor de Nederlandse prioriteiten en perspectieven, getrokken lessen uit de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan, rol van vrouwen in de veiligheidsagenda, analyse van de Russische en Chinese uitdagingen voor de Europese veiligheid en het MH17-dossier. Andere thema’s waren de gepleegde oorlogsmisdaden in Oekraïne en de rol die het eveneens in Den Haag gevestigde Europol heeft bij het monitoren van de dreigingen die uitgaan van de gevolgen van de Russische inval in Oekraïne, ook op de langere termijn.

Het programma in de Tweede Kamer werd afgesloten door de Voorzitter van de Eerste Kamer Jan Antonie Bruijn. Aanwezig in de Max van der Stoelzaal refereerde hij aan de waarschuwende woorden van oud-minister Van der Stoel uit 1961 over de expansiedrift van Rusland en het belang van de NAVO. “De noodzaak van wederzijdse verdediging en samenwerking staat opnieuw centraal in alle NAVO-lidstaten en onze parlementen. Zoals Max van der Stoel ervan overtuigd was, is de NAVO opnieuw, in de ogen van veel mensen, een onmisbaar instrument in de verdediging van de vrijheid,” aldus Bruijn.

Daarna bracht de groep een bezoek aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) en het NAVO uitvoerend agentschap inzake Communicatie en Informatie (NCIA).


Parlementaire Assemblee NAVO

De NAVO-Assemblee is een overleg van parlementsleden uit de dertig NAVO-landen. Het heeft als doel de dialoog tussen parlementariërs te bevorderen over veiligheidsvraagstukken. Nederland heeft een delegatie van zeven leden en zeven plaatsvervangende leden, afkomstig uit zowel de Eerste als Tweede Kamer. Naast twee plenaire sessies per jaar vinden er regelmatig commissievergaderingen plaats, steeds in een andere lidstaat. Ditmaal organiseerde de Nederlandse delegatie het inkomende bezoek.


Deel dit item: