Kamervoorzitter Broekers-Knol bezoekt Berlijn



In de aanloop naar het Nederlands Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie (eerste helft 2016) heeft de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, op uitnodiging van de Voorzitter van de Duitse Bundesrat, Stanislaw Tillich, op 18 december 2015 een eendaags werkbezoek gebracht aan de hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland, Berlijn. Zij werd begeleid door de Nederlandse Ambassadeur in Berlijn, Monique van Daalen, de Griffier van de Eerste Kamer, Geert Jan Hamilton, en stafmedewerker Emma Brandsen.

In de Duitse Bundesrat, de Duitse Senaat, hebben vertegenwoordigers van de Duitse Bondslanden zitting. Jaarlijks wisselt het voorzitterschap onder de minister-presidenten van de landen. De benoemde voorzitter brengt volgens gebruik ieder jaar een bezoek aan Den Haag; zowel als minister-president, als in de hoedanigheid van parlementsvoorzitter. Het was voor het laatst in 2010 dat een Nederlandse Senaatsvoorzitter een officieel bezoek aan Berlijn bracht.

Kamervoorzitter Broekers-Knol werd tijdens de plenaire vergadering van de Bundesrat verwelkomd en voerde gesprekken met haar ambtsgenoot Tillich (tevens minister-president van Sachsen). Ook sprak zij met twee voormalig Bundesratpresidenten, de heer Stephan Weil (2013-2014; minister-president van Niedersachsen) en de heer Volker Bouffier (2014-2015; minister-president van Hessen). Broekers-Knol bracht ook een bezoek aan de Bundestag, de Duitse 'Tweede Kamer'. Hier had zij een ontmoeting met de Voorzitter, de heer Norbert Lammert. De Duitse gesprekspartners prezen de nauwe vriendschappelijke banden tussen (de parlementen van) Duitsland en Nederland.

De Eerste Kamervoorzitter heeft haar Duitse gesprekspartners geïnformeerd over de conferenties die worden georganiseerd in het kader van de parlementaire dimensie van het EU-voorzitterschap. Onderwerpen van gesprek waren verder: de politieke situatie in Nederland en Duitsland, en de migratiecrisis en de aanpak daarvan in Europees verband. Duitsland heeft dit jaar te maken met een instroom van 1,2 miljoen migranten. De Bondslanden kennen een onderling verdeelsysteem, waarbij rekening wordt gehouden met inwoneraantallen, oppervlak en economische situatie.

Mevrouw Broekers-Knol was ook aanwezig bij de opening van een fototentoonstelling in de Bundesrat over de stad Görlitz, een stad die door de wederopbouw en restauratie gezien wordt als een monument van de Duitse hereniging (die 25 jaar geleden plaatsvond). Verder bracht zij een kort bezoek aan de Berlinische Galerie, het museum voor moderne kunst.


Deel dit item: