Staten-Generaal ontvingen Spaans Koningspaar



De Spaanse Koning Felipe VI en de Spaanse Koningin Letizia hebben woensdag 15 oktober 2014 de Staten-Generaal bezocht. Zij werden in het gebouw van de Eerste Kamer ontvangen door de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, en de Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg. Het bezoek aan het parlement vond plaats in het kader van een kort kennismakingsbezoek van de nieuwe Spaanse Koning en Koningin aan Nederland. Zij hebben eerst Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezocht en hadden na het bezoek aan de Staten-Generaal ook een ontmoeting met Minister-President Rutte. Koning Willem-Alexander was de eerste Europese Koning die Felipe VI als staatshoofd van Spanje bezocht.

In haar toespraak sprak de Voorzitter van de Eerste Kamer over de rijke geschiedenis en de warme banden tussen Nederland en Spanje. In de veranderlijke wereld van vandaag is het belangrijk samen op te trekken en koers te houden, aldus Broekers-Knol. Daarnaast refereerde de Voorzitter aan de Eurocrisis die ook Spanje hard heeft geraakt. De Voorzitter sloot af met de woorden: “Spain and the Netherlands can be proud of their joint contribution to European cooperation and integration, of their rich shared culture, and of their friendship”.

Koning Felipe VI onderstreepte eveneens de goede verhoudingen tussen de twee landen. Zowel Spanje als Nederland hebben een open houding naar de wereld. De landen hebben gemeenschappelijke normen en waarden, maar ook gemeenschappelijke zorgen en problemen. Door samen te werken en know-how te delen kunnen deze problemen worden aangepakt. Solidariteit is daarbij cruciaal. De Koning merkte op dat de troonsopvolging zoals die in Nederland heeft plaatsgevonden een inspiratie is geweest voor de troonsopvolging in Spanje.

Kamervoorzitter van Miltenburg dankte de Koning en Koningin voor hun bezoek aan het parlement. Zij haalde aan dat een delegatie van Tweede Kamerleden het Spaanse parlement recentelijk heeft bezocht. Bij dat bezoek werd besproken hoe nationale parlementen invloed kunnen uitoefenen op de totstandkoming van Europees beleid. Van Miltenburg: "Our countries face similar challenges and should try to work together as much as possible. "


Deel dit item: