Verkiezingen in Rusland: duidelijke winnaar, geen eerlijke omstandigheden



"De Russische presidentsverkiezingen hebben een duidelijke winnaar opgeleverd, met een absolute meerderheid, waardoor een tweede ronde niet nodig is. Maar de keuze van de kiezers was beperkt, de verkiezingscampagne oneerlijk en miste een onpartijdige scheidsrechter. Dankzij toegenomen besef en betrokkenheid van de burgers waren de verkiezingen levendiger, beter georganiseerd en geobserveerd, en zijn nu structurele hervormingen in de kieswetgeving aan het parlement voorgesteld – maar nog niet afgerond."

Dat zei Eerste Kamerlid Tiny Kox maandag 5 maart 2012 op een persconferentie in Moskou na afloop van de Russische presidentsverkiezingen, die werden gewonnen door premier Vladimir Poetin. Kox leidde de waarnemingsmissie van de Raad van Europa, die nauw samenwerkte met de waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. In totaal brachten beide organisaties een kleine 300 waarnemers naar Rusland, op uitnodiging van de Russische Staatsdoema. Onder hen waren naast Kox ook de senatoren Joris Backer en Peter van Dijk.

Voorafgaand aan de verkiezingen had Kox gesprekken met vier van de vijf kandidaten. Premier Poetin liet zich vertegenwoordigen door zijn campagneleider. Ook werd gesproken met de voorzitter van het parlement, de voorzitter van de Kiesraad, de Russische mensenrechtencommissaris, binnenlandse waarnemers, mensenrechtenorganisaties en een vertegenwoordiging van het diplomatieke corps. Ambassadeur Ron Keller ontving de Nederlandse waarnemers voor een briefing.

De waarnemers stelden vast dat alle kandidaten dit keer toegang hadden tot de media maar dat aan de minister-president een duidelijk voordeel op zijn concurrenten werd gegeven. Ook werden staatsmiddelen gebruikt in zijn voordeel en had een te rigide registratieprocedure echte competitie belemmerd.

De gang van zaken op de verkiezingsdag werd over het algemeen positief genoemd maar het proces verslechterde tijdens het stemmentellen. In bijna een derde van de stembureaus waar de telling werd geobserveerd, werden procedurele onregelmatigheden vastgesteld. In totaal bezochten de waarnemers van de Raad van Europa en de OVSE op 4 maart meer dan 1000 stembureaus. Rusland telt overigens bijna 100.000 stembureaus.

Op 23 april bespreekt de parlementaire assemblee van de Raad van Europa het eindrapport van delegatieleider Kox. De OVSE brengt over enige weken haar eindrapport uit.


Deel dit item: