Kamervoorzitter Van der Linden ontvangen in Duitse senaat



De Voorzitter van de Eerste Kamer, P.R.H.M. (René) Van der Linden, bracht op 25 en 26 maart een bezoek aan Berlijn waar hij werd ontvangen door beide kamers van het Duitse parlement. Op vrijdag 26 maart was Van der Linden als buitenlandse gast aanwezig bij een plenaire zitting van de Bundesrat (de Duitse senaat), waar hij werd verwelkomd door Voorzitter Jens Böhrnsen. De Voorzitters van de Nederlandse en Duitse Eerste Kamer hadden later op de dag een uitvoerig onderhoud over de betrekkingen tussen beide landen en actuele ontwikkelingen in de Europese Unie.

Kamervoorzitter Van der Linden, die Berlijn bezocht op uitnodiging van de Voorzitter van de Bundesrat, had op donderdag een gesprek met Voorzitter Norbert Lammert van de Bundestag (de Tweede Kamer van de Bondsrepubliek). Eveneens op donderdag ontmoette Van der Linden de Duitse minister van Justitie Sabine Leutheusser Schnarrenberger, en onderminister Werner Hoyer van Buitenlandse Zaken. Daarnaast was er een ontmoeting met Bundesminister Wolfgang Reinhardt van Europese en internationale zaken. In de verschillende ontmoetingen werd gesproken over de Duits-Nederlandse handelsrelatie en de gezamenlijke opstelling van beide landen in actuele Europese beleidsvragen.

In een toespraak tot Senaatsvoorzitter Jens Böhrnsen en overige leden van de Bundesrat prees Van der Linden de Duitse opstelling in Europa en sprak hij waarderende woorden over de zeer goede verstandhouding tussen Nederland en Duitsland op vrijwel alle terreinen van internationaal beleid.

Tijdens een aparte ontmoeting met de parlementaire commissie voor Europese aangelegenheden van de Duitse senaat werd gesproken over de samenwerking tussen de parlementen van de lidstaten van de Europese Unie. Zowel de eerste als de tweede kamers hebben sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon op 1 december 2009 een toenemende invloed op het Europees beleid. Geconstateerd werd dat het zogenoemde ‘democratisch tekort’, dat voorheen werd gezien als een groot manco in de Europese Unie, in belangrijke mate is opgevuld door de versterkte rol van de parlementen.


Deel dit item: