Mondeling overleg gevoerd over rapporten toekomst van Europa en de Europese Monetaire UnieDe vaste commissies voor Europese Samenwerkingsorganisaties en voor Financiën hebben op dinsdag 23 oktober mondeling overleg gevoerd met de minister en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken over de inzet van de regering bij het interimrapportPDF-document van de Voorzitter van de Raad van de Europese Unie - de heer Van Rompuy - in het bijzonder de institutionele aspecten daarvan. Tijdens het overleg ging veel aandacht uit naar democratische legitimiteit en parlementaire betrokkenheid. In het overleg is verder ook ingegaan op de rapport van de Reflectiegroep "Toekomst van Europa" onder leiding van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle en de inbreng van de minister daarbij. 

De commissie ESO heeft tijdens haar vergadering van 23 oktober besloten om direct na het aantreden van het nieuwe kabinet een kennismakingsgesprek te houden met de nieuwe bewindspersonen van Buitenlandse Zaken en bij die gelegenheid van gedachten te wisselen over onder andere de inzet van het nieuwe kabinet bij (de institutionele aspecten van) de aanpak van de eurocrisis. Op 27 november 2012 is een mondeling overleg gepland van de commissies Financiën en ESO met de minister van Financiën en de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken over onder andere de financiële aspecten van het interimrapport van de heer Van Rompuy.

De commissies voor Europese Samenwerkingsorganisaties en voor Financiën houden zich intensief bezig met de discussie over de toekomst van de Europese Unie en van de Economische en Monetaire Unie (EMU). Een overzicht van alle documenten rond de Eerste Kamerbehandeling is te vinden op de speciale themapagina op de Europapoort. 


Deel dit item: