Deelname Kamerleden aan EU-conferentie inzake Buitenlandse Zaken en DefensieOp 4 en 5 september 2022 vond in de Tsjechische hoofdstad Praag de conferentie over het Europees Gemeenschappelijk Buitenland- en Veiligheidsbeleid (GBVB) en het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid (GVDB) plaats. Deze halfjaarlijkse conferentie brengt leden van nationale parlementen van alle EU-lidstaten samen om te spreken over diverse onderwerpen op het gebied van buitenland-, veiligheids- en defensiebeleid.

Namens de Eerste Kamer namen Bastiaan van Apeldoorn (commissievoorzitter van commissie BDO; SP) en Toine Beukering (Fractie-Nanninga) deel aan de conferentie. Vanuit de Tweede Kamer waren Agnes Mulder (CDA), Alexander Hammelburg (D66) en Laurens Dassen (Volt) aanwezig.

Voorafgaand aan de conferentie werd de delegatie ontvangen in de Nederlandse residentie in Tsjechië, waar de Nederlandse ambassadeur in Tsjechië, dhr. Daan Huisinga, de delegatie heeft gebriefd over de huidige ontwikkelingen in Tsjechië en de diplomatieke relaties van dit land.

De conferentie begon met een sessie over het EU Strategisch Kompas en de actuele ontwikkelingen op het gebied van buitenlandbeleid en defensie. Josep Borrell, de Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, was bij deze sessie digitaal aanwezig om een toespraak te houden en te reageren op inbreng van de aanwezige delegaties. Daarnaast werd er uitgebreid gesproken over de situatie in Oekraïne, waarbij onder meer de focus werd gelegd op vormen van politieke steun en wederopbouw in Oekraïne. Hierbij werd ook aandacht besteed aan EU-uitbreidingsbeleid in het licht van de Russische inval in Oekraïne. De conferentie sloot af met een sessie over desinformatie en hybride bedreigingen, cyberverdediging.


Deel dit item: