Kamerleden nemen deel aan de wintermeeting van de OVSE Parlementaire Assemblee



Twee Eerste Kamerleden namen op 24 en 25 februari 2022 deel aan de Wintermeeting van de Parlementaire Assemblee van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE PA), te weten Farah Karimi (GroenLinks) en Arda Gerkens (SP). Deze vond vanwege de corona maatregelen in hybride vorm plaats. Alleen leden van de Standing Committee en de Special Representatives konden deze Wintermeeting in persoon bijwonen in Wenen. De overige leden van de assemblee namen online deel. Vanwege de Russische inval in Oekraïne op 24 februari verliep deze Wintermeeting anders dan gebruikelijk. Waar normaal het werk van de OVSE en de onderlinge samenwerking wordt besproken, stond nu de inval in Oekraïne centraal.

Inval van Oekraïne door Rusland

De vergadering werd geopend met een gezamenlijke verklaring van de huidige voorzitter van de Permanente Raad van de OVSE, de Poolse minister van Buitenlandse Zaken de heer Rau, en de secretaris generaal van de OVSE mevrouw Schmid waarin zij de militaire aanval van Rusland tegen Oekraïne veroordeelden en opriepen tot het staakt het vuren. Deze verklaring kreeg veel bijval. Met uitzondering van de Russische en Wit-Russische delegatieleiders hebben alle delegatieleiders tijdens de Standing Committee de Russische inval afgewezen en hun zorgen uitgesproken over de bevolking in Oekraïne. De OVSE PA president mevrouw Cederfelt sprak ook haar bezorgdheid uit over de bevolking in Rusland.

Mevrouw Karimi sprak in het overleg van een donkere dag voor ons allemaal. Zij veroordeelde de ernstige schending van het internationaal recht door de heer Poetin. Ook drong zij aan op actie en stevige sancties. De uitspraak van het hoofd van de Russische delegatie de heer Tolstoj dat Rusland streeft naar een regimewisseling in Oekraïne kwalificeerde zij als zeer verontrustend. Burgers zullen een zware prijs betalen. “Humanitaire hulp en genereuze Europese steun voor vluchtelingen is het minste wat we kunnen doen,” aldus Karimi. Mevrouw Gerkens sprak haar zorgen uit over de inval van Rusland en de schending van het internationaal recht tijdens het overleg van de commissie voor Politiek en Veiligheid. Daarbij gaf zij aan dat er geen geldige redenen te bedenken zijn om mensen leed te bezorgen, mensen die nu in wanhoop en vrees verkeren, of om een land binnen te vallen en een democratisch gekozen regering af te willen zetten Gerkens: “Ik hoop dat we verenigd zullen zijn in een veroordeling van deze daden”. Ook vroeg zij te reflecteren op de positie van de OVSE en hoe deze kan bijdragen aan vreedzame onderhandelingen.

Jongeren in de OVSE en het belang van de rechtstaat

Mevrouw Karimi sprak als Speciaal Gezant voor Jongeren (‘Youth Engagement’) van de OVSE assemblee op 25 februari over haar rapport en gaf aan het belang aan van de rol en betrokkenheid van jonge parlementariërs. “Het zijn vaak de ouderen die besluiten tot oorlog waar jonge mensen het slachtoffer van zijn. Ook de klimaatverandering treft vooral de toekomst van jonge mensen. Het is daarom belangrijk dat jongeren betrokken zijn bij het werk van de OVSE,” zei Karimi. Zij is bezig met het opzetten van een netwerk van jonge parlementariërs zodat deze door samenwerking hun stem beter kunnen laten doorklinken.

Tijdens de vergadering van de commissie voor Democratie, Mensenrechten en Humanitaire zaken bracht mevrouw Karimi in dat de principes van de rechtsstaat ook gelden in landen die de democratie ontmantelen zoals bijvoorbeeld in Hongarije, landen waar het moeilijk is om eerlijke verkiezingen te kunnen houden. In het bijzonder benoemde mevrouw Karimi de situatie in Kazachstan waar vreedzame protesten hardhandig werden neergeslagen. Zij steunt het verzoek van de Finse rapporteur tot het instellen van een volledig onafhankelijk onderzoek naar deze gang van zaken.Meer informatie over de Wintermeeting van de OVSE assemblee, inclusief het rapport van mevrouw Karimi als Speciaal Gezant voor Jongeren, is hier te vinden:


Deel dit item: