Kim Putters vertegenwoordigt Eerste Kamer bij World Forum for Democracy



Van 5 tot 11 oktober 2012 vond het World Forum for Democracy in Straatsburg plaats over de staat van de democratie wereldwijd. Zowel de vraag stond daarbij centraal hoe nieuwe democratieën gevestigd kunnen worden als van binnenuit daartoe de roep klinkt, als de vraag hoe gevestigde democratieën hun kracht kunnen behouden of hervinden in tijden waarin burgers soms de aansluiting met de politiek minder voelen.

De wereldconferentie, die door de Raad van Europa was georganiseerd, werd geopend met speeches van onder meer de secretaris-generaal van de VN, de heer Ban Ki-moon, en Nobelprijswinnaar voor de Vrede mevrouw Tawakkol Karman. Aan de conferentie namen vertegenwoordigers deel uit parlementen wereldwijd, maar ook uit civil society . Er waren 1500 deelnemers uit 120 landen, die verdeeld over vele sessies in discussie gingen met 200 experts, die allen vanuit eigen invalshoek de uitdagingen en opgaven voor nieuwe en bestaande democratieën belichtten.

Voor de Eerste Kamer was Ondervoorzitter Kim Putters aanwezig. Hij nam onder meer deel aan een expertbijeenkomst over het gebruik van social media . Tijdens deze bijeenkomst, die in meer brede zin over het gebruik van digitale media in democratieën ging, bleek het internationaal nog steeds erg uniek te zijn dat de Eerste Kamer als parlement volledig online en per iPad is gaan werken. Tijdens de conferentie was ook aanwezig senator Tiny Kox, in zijn hoedanigheid van fractievoorzitter Verenigd Europees Links bij de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa. Hij hield tijdens de bijeenkomst een toespraak getiteld: Is representative democracy in crisis? .


Deel dit item: