Senator Tiny Kox leidt verkiezingswaarneming RuslandSP-senator Tiny Kox leidt voor de Raad van Europa de waarnemingsmissie bij de presidentsverkiezingen van 4 maart in Rusland. Eerder leidde hij al de Europese waarneming bij de parlementsverkiezingen van 4 december. Die verkiezingen verliepen niet fair, concludeerde Kox in zijn rapport aan de parlementaire assemblee van de Raad van Europa.

De parlementaire assemblee stuurt dit keer, op uitnodiging van de Staats-Doema, 30 parlementariërs uit verschillende lidstaten naar Rusland voor de presidentsverkiezingen. Ook de Nederlandse senatoren Hans Franken (CDA), Van Dijk (PVV) en Backer (D66) maken deel uit van de waarnemingsmissie. De parlementariërs zullen daar nauw samenwerken met de 200 lange en korte termijnwaarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Rusland is zowel lid van de Raad van Europa als van de OVSE.

Ter voorbereiding van de komende waarnemingsmissie verbleef Kox al eerder deze maand in Moskou. Daar overlegde hij met de Zwitserse diplomaat Heidi Tagliavini, die de OVSE-missie leidt. Hij sprak ook met vier van de vijf presidentskandidaten, de voorzitter van de Kiesraad, de Russische mensenrechtenombudsman, de voorzitter van de Doema, binnenlandse waarnemers en leden van het diplomatieke corps.

Kox vertrekt op 29 februari naar Rusland. Op 5 maart sluit hij zijn missie af met een persconferentie in Moskou om een voorlopig oordeel over het verloop van de presidentsverkiezingen te geven.


Deel dit item: