Kamerleden naar winterzitting OVSE-AssembleeOp donderdag 23 en vrijdag 24 februari neemt een Nederlandse parlementaire delegatie deel aan de jaarlijkse winterzitting van de OVSE-Assemblee in Wenen. Namens de Eerste Kamer nemen Pauline Meurs (PvdA) en Eric Smaling (SP) deel aan de winterzitting. De Tweede Kamerleden Coşkun Çörüz (CDA, delegatieleider), Ingrid de Caluwé (VVD),  Kathleen Ferrier (CDA) en Wim Kortenoeven (PVV) maken ook deel uit van de delegatie.

Mensenrechten

Kamerlid Çörüz zal tijdens de winterzitting als Rapporteur van de Mensenrechtencommissie zijn ideeën schetsen voor het rapport over de mensenrechtensituatie in de OVSE-landen. Dit rapport zal hij later dit jaar tijdens de Annual Session van de Assemblee presenteren. Thema’s zijn ‘de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht’ en ‘de situatie in gevangenissen’.

Oekraïne

Voorafgaand aan de winterzitting van de OVSE-Assemblee, brengen Tweede Kamerleden Çörüz en Ferrier een bezoek aan de OVSE in Kiev, Oekraïne. Dit is in het kader van de speciale functies die zij in de Assemblee bekleden als respectievelijk Rapporteur van de Mensenrechtencommissie en Special Representative on Migration. Tijdens de winterzitting zullen zij verslag uitbrengen van dit bezoek.

Wat is de OVSE Parlementaire Assemblee?

De OVSE is de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa en is een samenwerkingsverband van regeringen van 56 landen. Dit zijn de Verenigde Staten, Canada, de Europese landen en de voormalige Sovjetrepublieken in Azië. De Parlementaire Assemblee van de OVSE (OVSE PA) is de parlementaire vertegenwoordiging van de OVSE. De Parlementaire Assemblee bestaat uit 320 parlementariërs uit de 56 landen van het OVSE-gebied. Hoofdtaak van de OVSE PA is het bevorderen en houden van de dialoog tussen de parlementen uit deze landen over OVSE-doelstellingen.


Deel dit item: