Eerste Kamer ontvangt delegatie van de Duitse BondsdagEen delegatie van leden van de commissie voor Europese Zaken van de Duitse Bondsdag heeft donderdag 13 oktober een bezoek gebracht aan de Eerste Kamer. Voorzitter De Graaf van de Eerste Kamer ontving de Bondsdagleden mevrouw Högl (SPD, tevens delegatieleider), Hardt (CDU/CSU) en Sarrazin (Bündnis 90/Die Grünen). De afvaardiging bracht een tweedaags werkbezoek aan Nederland, waarbij zij onder andere gesprekken voerde met Leden van de Eerste en Tweede Kamer. Van Nederlandse zijde namen de Eerste Kamerleden Bröcker (VVD), Terpstra (CDA), Kox (SP) en Reuten (SP) deel aan het gesprek.

Kamervoorzitter De Graaf en de ander gesprekspartners benadrukten de goede bilaterale betrekkingen tussen Duitsland en Nederland. De huidige eurocrisis en het Europese antwoord daarop kregen ruim de aandacht. In dat kader wisselden de Kamerleden en de Bondsdagafgevaardigden onder andere van gedachten over het Europese noodfonds, het Nederlandse voorstel voor een Eurocommissaris voor begrotingszaken en over de wenselijkheid van de introductie van zogenaamde 'eurobonds'.

Belangrijke invalshoek daarbij was ook de democratische legitimiteit en de parlementaire betrokkenheid in de lidstaten bij het oplossen van de crisis, in het bijzonder tegen de achtergrond van de toenemende economische en monetaire verwevenheid in Europa en de wereld. In dat verband kwam ook de uitspraak van het Duitse Constitutionele Hof van 7 september 2011 inzake steunmaatregelen aan Griekenland en reddingspakket voor de euro ter sprake.


Deel dit item: