Voorzitter Eerste Kamer informeert commissies ESO en BDO over bezoek aan KroatiëDe Voorzitter van de Eerste Kamer, René van der Linden, heeft op uitnodiging van de Voorzitter van het parlement van Kroatië, Luka Bebić, van 26 tot 29 april 2011 een officieel bezoek aan de Republiek Kroatië gebracht. Hij werd vergezeld door de Griffier van de Eerste Kamer, Geert Jan Hamilton.

Op het programma stonden ontmoetingen met de heer Bebić en diverse geledingen van het Kroatische parlement. Voorts ontmoette de Kamervoorzitter de president van Kroatië Ivo Josipović, minister-president mevrouw Jadranka Kosor en vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken Gordan Jandroković. De gesprekken van de Eerste Kamervoorzitter met officiële gesprekspartners in Zagreb stonden in belangrijke mate in het teken van het Kroatische toetredingsproces tot de Europese Unie.

Daarnaast zijn er ontmoetingen geweest met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven en uit het onderwijs. In Zadar maakte de kamervoorzitter kennis met de programma's van het United Nations Development Programme. Op de universiteit van Zagreb gaf René van het Linden een college aan Kroatische studenten Nederlandse taal- en letterkunde.

De Voorzitter van de Eerste Kamer heeft de vaste commissie voor Europese Samenwerkingsorganisaties en voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking in hun gezamenlijke vergadering van 10 mei 2011 verslag uitgebracht van het bezoek aan Kroatië.Deel dit item: