EU-Raadsvoorzitter Van Rompuy bezoekt Eerste KamerDe Voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, bracht op 6 januari een bezoek aan de Eerste Kamer, waar hij sprak met de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Herman van Rompuy is sinds 1 januari van dit jaar in functie als de eerste permanente Voorzitter van de Europese Raad. Op zijn derde werkdag bracht Van Rompuy een bezoek aan Den Haag, waar hij eerst sprak met minister-president Balkenende. Aansluitend werd hij ontvangen door Eerste Kamervoorzitter René van der Linden en Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.

De ontmoeting met de Nederlandse regering en parlement was het eerste officiële bezoek van de Europese Raadsvoorzitter aan een lidstaat van de Europese Unie. De functie van Raadsvoorzitter informeel ook wel aangeduide als 'president van Europa' bestaat pas sinds het Verdrag van Lissabon op 1 december 2009 van kracht werd.

Voorafgaand aan het bezoek van de Raadsvoorzitter hesen de Kamervoorzitters gezamenlijk de Europese vlag op de Mauritstoren van de Eerste Kamer. Het hijsen van de vlag staat symbool voor de nieuwe status van de Europese Raad onder het Verdrag van Lissabon. Kamervoorzitter Van der Linden stelde met genoegen vast dat de Europese vlag als symbool van Europese verbondenheid ook in Nederland niet langer omstreden is. Met het hijsen van de vlag op het Binnenhof wordt eveneens tot uitdrukking gebracht dat de Eerste en Tweede Kamer, evenals de andere parlementen in de Europese Unie, nauw betrokken waren bij de totstandkoming van het Verdrag van Lissabon en dankzij dit verdrag een grotere invloed krijgen op Europese beleidsvoorstellen.

Zie ook: video van de korte verklaring die de President van de Europese raad heeft afgelegd tijdens zijn bezoek aan het Nederlandse parlement


Deel dit item: