Eerste Kamerleden bezoeken Europese instellingen in BrusselEen delegatie van Eerste Kamerleden heeft op 4 en 5 maart een werkbezoek gebracht aan  Europese instellingen. Leden van de commissies voor Europese Samenwerkingsorganisaties (ESO), voor Financiën (FIN) en voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) spraken onder anderen met de voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy, de Eurocommissaris voor Economische en Monetaire zaken en de Euro, Olli Rehn, en de Eurocommissaris voor inter-institutionele relaties en administratie, Maros Sefcovic. Daarnaast hebben de Eerste Kamerleden van gedachten gewisseld met Europarlementariërs uit Nederland en uit de commissie Institutionele Zaken (AFCO) en met een lid van het kabinet van Hoge Vertegenwoordiger Ashton.

Kamerleden op werkbezoek in Brussel
Grotere versie foto

De uitkomst van de Europese Raad van 1 en 2 maart en het daar getekende verdragPDF-document inzake stabiliteit, coördinatie en bestuur in de economische en monetaire unie waren terugkerende onderwerpen van gesprek in deze ontmoetingen. Ook werd gesproken over de economische ontwikkelingen in de Eurozone, de voortgang van het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid en de ervaringen met de Europese Dienst voor Externe Optreden (EDEO). Daarnaast lag de nadruk op de rol die nationale parlementen spelen en kunnen spelen in de Europese besluitvorming.

Het jaarlijkse werkbezoek aan Brussel dient onder andere als voorbereiding op de Algemene Europese Beschouwingen, die dit jaar op 27 maart 2012 plaats zullen hebben. Dan gaat de Eerste Kamer in debat met de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken over de Nederlandse positie in Europa. 


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 2 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.
Kamerleden op werkbezoek in Brussel