Verenigde Vergadering Prinsjesdag 2022De Eerste Kamer en de Tweede Kamer der Staten-Generaal hielden dinsdag 20 september 2022 hun traditionele Verenigde Vergadering ter gelegenheid van de opening van het parlementaire jaar op Prinsjesdag. Koning Willem-Alexander sprak zoals gebruikelijk namens de regering de Troonrede uit waarin plannen voor 2023 worden ontvouwd, voor het eerst in aanwezigheid van kroonprinses Amalia.

Ook anders dan anders was de locatie waar de Verenigde Vergadering plaatsvond. In verband met de renovatie van het Binnenhof is de Ridderzaal waar de Verenigde Vergadering volgens goed gebruik plaatsvindt, niet beschikbaar. Om die reden kwamen de Staten-Generaal bijeen in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

De Voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn is Voorzitter van de Verenigde Vergadering. Hij opende de vergadering met de woorden: "De Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal, als bedoeld in artikel 65 van de Grondwet, is geopend." Daarna stelde hij een commissie van in- en uitgeleide in van zes leden die Zijne Majesteit de Koning en de andere leden van het Koninklijk Huis bij binnenkomst ontving. Die commissie stond onder leiding van de Voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp, en bestond verder uit de Eerste Kamerleden De Boer en Koole, en de Tweede Kamerleden Mulder, Kuzu, Van Meenen en Nijboer.

Bruijn stond stil bij de coronacrisis: "Het is goed dat wij hier weer in een uitgebreidere samenstelling bijeen zijn. De pandemie heeft een stevige wissel getrokken op ons land en op de wereld. En nog steeds ondervinden mensen de gevolgen ervan. Het virus is niet weg, maar we kunnen bij deze Verenigde Vergadering wel weer meer gasten welkom heten dan in de afgelopen twee jaar, zoals de volledige Rijksministerraad, de Raad van State en het Corps Diplomatique."

Tijdens de Verenigde Vergadering werd muziek ten gehore gebracht door musici van het Residentie Orkest. Bij de binnenkomst van de Koning werd 'Il discorso della Corona' van de componist Jurriaan Andriessen gespeeld. Ook werd het speciaal voor de Verenigde Vergadering gecomponeerde "Ode Al Vento" van de jonge componist Max van Platen uitgevoerd.


Deel dit item: