Aan het Binnenhof - In welke gebouwen zitten en zaten de Kamers?
Een uniek geheel

De Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal zijn al twee eeuwen lang de bekendste bewoners van het Binnenhof. Net als het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State bevinden zij zich in de historische panden rondom de middeleeuwse Ridderzaal. Het Binnenhofcomplex is daarmee een uniek geheel. Bijna nergens op de wereld zijn de verschillende politieke machten zo dicht bij elkaar te vinden. Wanneer Tweede of Eerste Kamerleden over hun collega’s van de andere Kamer spreken, hebben zij het dikwijls over ‘de overkant’. De gebouwen van de Eerste en Tweede Kamer liggen namelijk recht tegenover elkaar.


Oudste ter wereld

In het gebouw van de Eerste Kamer waren vroeger niet alleen de slaapkamers van de zeventiende-eeuwse stadhouders, maar vergaderden ook eeuwenlang de Staten van Holland. In hun indrukwekkende vergaderzaal komt de Eerste Kamer bijeen. Dit is de oudste parlementaire zaal ter wereld.


Oud en nieuw

Het Tweede Kamercomplex beslaat tegenwoordig het gehele terrein tussen Binnenhof, Hofweg, Lange Poten en Plein. Het bestaat uit oude en nieuwe gebouwdelen. Aan de noordzijde ligt het oude paleis van stadhouder Willem V, waar de Tweede Kamer ruim 170 jaar lang heeft vergaderd. De meeste werkkamers van de fractieleden en Kamerpersoneel zijn te vinden in de voormalige departementsgebouwen van Koloniën en Justitie, en het zogenoemde ‘Hotel’, dat vroeger daadwerkelijk in gebruik was als hotel. De verschillende gebouwen worden verbonden door misschien wel de bekendste delen van het Kamercomplex: de Statenpassage en de plenaire vergaderzaal.


Renovatie Binnenhof

In de zomer van 2021 zijn de beide Kamers der Staten-Generaal verhuisd naar tijdelijke locaties elders in Den Haag vanwege de renovatie van de gebouwen rondom het Binnenhof. De Eerste Kamer komt bijeen aan de Kazernestraat 52, de Tweede Kamer vergadert in de Bezuidenhoutseweg 67.