Plenair Geerdink bij stemming Belastingplan 2024



Verslag van de vergadering van 19 december 2023 (2023/2024 nr. 14)

Status: gecorrigeerd

Aanvang: 14.41 uur


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Geerdink i (VVD):

Dank u wel, voorzitter. Zal ik meteen alle wetsvoorstellen langslopen waarover ik iets wil zeggen? Dat is misschien wel zo handig.

De voorzitter:

Ja, als u het kort kunt houden.

Mevrouw Geerdink (VVD):

Dan begin ik bij het Belastingplan 2024. De ruimhartige toezegging in derde termijn is voor de VVD uiteindelijk van doorslaggevend belang om, alles afwegende, toch voor het Belastingplan 2024 te stemmen.

Dan hebben we wetsvoorstel 36422, Wet aanpassing fiscale beleggingsinstelling. Wij stemmen voor dit wetsvoorstel. In de brief van de staatssecretaris van gisteren stond dat er geen staatssteunrisico's zijn en dat er wordt ingezet op een onderzoek naar het REIT-regime in 2025.

Dan het wetsvoorstel 36424, Wet compensatie wegens selectie aan de poort. Wij stemmen tegen. Wij zien de ernst van het schenden van grondrechten, maar de wijze van compenseren is wat mijn fractie betreft niet correct.

Dan hebben we het wetsvoorstel 36432, Wet fiscale klimaatmaatregelen industrie en elektriciteit. Deze wet verslechtert de internationale concurrentiepositie en biedt geen handelingsperspectief voor een aanzienlijk aantal belastingplichtige bedrijven die onder deze wet vallen. Daarom stemmen wij tegen.

Tot slot 36369, de Wet minimumbelasting 2024. Wij zullen voor dit wetsvoorstel stemmen, gegeven het onderzoek naar de tax credits om ons vestigingsklimaat niet te ondermijnen, ook al vinden we de complexiteit en de uitvoeringslasten van dit wetsvoorstel zeer groot.

Tot slot. Wij zullen voor de overige niet-genoemde wetsvoorstellen stemmen. Dank u wel.

De voorzitter:

De heer Baumgarten.