Plenair Meijer bij voortzetting behandeling Wet vaste huurcontracten



Verslag van de vergadering van 7 november 2023 (2023/2024 nr. 06)

Status: gecorrigeerd

Aanvang: 21.28 uur


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Meijer i (VVD):

Voorzitter. Dank aan de verdedigers namens de Tweede Kamer van dit voorstel. Ook dank aan de minister voor de antwoorden. Van beide partijen werd het bevlogen, maar ook met oog voor de inhoud gedaan. Ik denk dat we het over een heel stuk eens zijn, in ieder geval over de analyse dat de wet uit 2015 of 2016 niet het gewenste effect heeft gehad en dat er hier en daar excessen optreden. Maar wij waren tevreden met de lijn die in het regeerakkoord was afgesproken, waarbij de huur gereguleerd werd en leefbaarheidsproblemen met een gebiedsgerichte aanpak werden aangepakt. Dat is de beginopstelling ten opzichte van het initiatiefwetsvoorstel.

Wij hebben de context erbij gehaald. Daar is veel over geantwoord, maar het blijft natuurlijk een beetje speculatief hoe het met de huurmarkt verder gaat. Rente is misschien belangrijker dan dit voorstel, maar het is wel een voorstel in een grote mêlee van voorstellen die misschien tot wat onrust kunnen leiden. Wij hebben toch nog steeds wel zorgen over afname van het aantal particuliere huurwoningen. Dat gezegd hebbende: ik ben het eens met het initiatiefwetsvoorstel dat vaste huurcontracten de norm zouden moeten zijn. Ik denk dat dat voor het overgrote deel van de huurcontracten gaat gelden, maar uit het debat blijkt dat er toch uitzonderingen zijn.

Dank dat wij de concept-AMvB uitgedeeld hebben gekregen, maar die staat natuurlijk niet voor een voorhangprocedure. Ik heb er toch even in gebladerd. In ieder geval op het punt van Parentshouses kwam ik ongeveer de tekst tegen die ik uitgesproken heb. Dat stemt dus tevreden. Ik dacht ook: we moeten misschien rondom groot onderhoud en renovatie nog eens even naar de definities kijken, maar daar zal Aedes in de consultatie ongetwijfeld op terugkomen. Ik moet de AMvB op punten als de hospitaregeling, seizoenarbeiders en studenten nog eens even doorlezen, want ik heb een heleboel gehoord, maar ik kan het nog niet allemaal precies plaatsen. Voor de VVD-fractie blijven de kleine particuliere verhuurders uiteindelijk wel een pijnpunt. We kennen misschien allemaal wel mensen, in onze eigen kringen, die misschien één zo'n woning hebben. Het is allemaal langsgekomen.

Ik ben in ieder geval blij dat de behandeling van het niet-aangenomen amendement op stuk nr. 19 hier in de Eerste Kamer meer een uitwisseling van argumenten was dan een uitwisseling van standpunten en emotie, wat het in de Tweede Kamer wel een beetje was. Ik zal dat meenemen naar mijn fractie. De verdedigers hebben ongelofelijk goed in hun hoofd hoe de stemverhouding in de Tweede Kamer was, 112, en ook wat de BBB heeft gestemd. Dan weten ze ongetwijfeld ook wat de VVD heeft gestemd. Ik kan niet toezeggen dat er een verrassing plaats gaat vinden hier, maar ik zal het meenemen naar eigen kring.

Dank u.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Meijer. Dan is het woord aan de heer Rietkerk namens het CDA én 50PLUS, als ik me niet vergis.