Staten-Generaal bij 20e VeteranendagZaterdag 29 juni 2024 vond de opening van de twintigste editie van de Nederlandse Veteranendag plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Op Veteranendag worden alle Nederlandse veteranen geëerd die zich hebben ingezet in de dienst van de vrede, nu en in het verleden. Ter gelegenheid van het lustrumjaar hield Koning Willem-Alexander een toespraak. De Staten-Generaal werden vertegenwoordigd door Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma.


Veteranendag 2024

De dag is geopend in aanwezigheid van onder meer Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander; demissionair minister-president Mark Rutte, demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren en demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot, zelf ook veteraan; de beide Kamervoorzitters en Kamerleden; Commandant der Strijdkrachten Generaal Onno Eichelsheim; en Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland en tevens voorzitter van Nationaal Comité Veteranendag. Aansluitend kregen 44 veteranen herinneringsmedailles opgespeld voor hun recente missies. In de middag vond het Nationale Defilé van duizenden veteranen en militairen door het centrum van Den Haag plaats.


20 jaar Veteranendag

Nederlandse Veteranendag is ingesteld door de regering en wordt georganiseerd door het Nationaal Comité Veteranendag, met ondersteuning van het ministerie van Defensie en maatschappelijke organisaties. Doel is om maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen te bevorderen. In 2005 vond de eerste editie plaats op het Binnenhof in Den Haag.


10 jaar Veteranenwet

Bovendien bestaat de Veteranenwet dit jaar tien jaar. Deze wet biedt een wettelijke basis voor erkenning en zorgplicht van de overheid voor veteranen. In Nederland is iemand veteraan als hij heeft gediend onder oorlogsomstandigheden of tijdens vredesmissies. In de Veteranenwet is ook de rol van de Veteranenombudsman beschreven, een neventaak van de Nationale Ombudsman.


Deel dit item: