Staten-Generaal ontvangen Nederlandse ambassadeurs



Donderdag 31 januari 2019 ontvingen de Eerste en Tweede Kamer de Nederlandse ambassadeurs in het kader van de ambassadeursconferentie.

Met ongeveer 150 vertegenwoordigingen heeft Nederland een wereldwijd diplomatiek netwerk. De ambassadeurs, permanent vertegenwoordigers en consuls-generaal van deze posten werken dagelijks voor de belangen van Nederland in het buitenland. Eén week per jaar komen zij naar Den Haag om de ontwikkelingen in Nederland te bespreken, politici te ontmoeten en de band met het thuisland waar nodig te versterken.

Tijdens deze jaarlijkse conferentie worden de ambassadeurs ook ontvangen door de Staten-Generaal. Dit biedt de leden van de Eerste en Tweede Kamer de mogelijkheid om kennis te maken met de Nederlandse ambassadeurs en met hen op informele wijze van gedachten te wisselen over de werkzaamheden op de ambassades en de relatie daarvan met de politieke besluitvorming in Nederland.

Na een openingstoespraak van Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol verdeelden de ambassadeurs en de Kamerleden zich onder leiding van Pia Dijkstra (commissievoorzitter Buitenlandse Zaken, Tweede Kamer) en Janny Vlietstra (commissievoorzitter Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking, Eerste Kamer) over kleinere groepjes om te spreken over onderwerpen zoals de Brexit, klimaatbeleid, mensenrechten, migratie en de relatie met landen als Rusland en China. Ook werd tijdens de bijeenkomst in de Ridderzaal gesproken over de belangrijke consulaire taak van de ambassades, alsmede hun rol binnen de behartiging van de Nederlandse economische belangen in het buitenland.

In haar welkomsttoespraak zei Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol over het werk van de diplomaat: "Diplomatie gepaard aan een grote mate van inhoudelijke deskundigheid, uw expertise, is van groot belang in deze wereld die iedere dag complexer lijkt te worden."

Bij de lunch sprak Ockje Tellegen, Eerste Ondervoorzitter van de Tweede Kamer, onder meer over verbouwing van de gebouwen aan het Binnenhof en de aanstaande verhuizing van de Tweede Kamer naar het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken: "Volgend jaar is voorlopig de laatste keer dat wij u hier ontvangen. Daarna treffen wij elkaar aan de Bezuidenhoutseweg. Uw apenrots als Tweede Kamer, wie had dat ooit gedacht?"

Een dankwoord namens de ambassadeurs werd uitgesproken door Marion Derckx, ambassadeur van Nederland in Canberra (Australië).


Deel dit item: