Premier Li Keqiang van China bezoekt Staten-GeneraalDinsdag 16 oktober 2018 ontvingen de Staten-Generaal minister-president Li Keqiang van de Volksrepubliek China. De premier werd in de Tweede Kamer ontvangen door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, en de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol.

De Voorzitter van de Tweede Kamer heette minister-president Li Keqiang van harte welkom en refereerde onder meer aan de diverse bezoeken op hoog niveau van de afgelopen jaren die het belang van de samenwerking tussen beide landen onderstreept.

In het gesprek vroeg de Voorzitter van de Eerste Kamer naar de rol van China in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, en werd verder gevraagd naar de positie van China ten aanzien van de terugtrekkende bewegingen van de Verenigde Staten uit multilaterale organisaties en verdragen. Vanuit de Tweede Kamer werd aandacht gevraagd voor de mensenrechten, en degenen die zich daar voor inzetten, en voor de vrijheid van religie.

Naast de beide Kamervoorzitters waren bij de ontmoeting de Eerste Kamerleden Janny Vlietstra (PvdA, Voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking) en Sybe Schaap (VVD, Vicevoorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking), en de Tweede Kamerleden Pia Dijkstra (D66, Voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken) en Joël Voordewind (ChristenUnie, Vicevoorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken) aanwezig.

Het bezoek vond plaats aan de vooravond van de Asia Europe Meeting (ASEM) op 18 en 19 oktober in Brussel en stond in het teken van de goede bilaterale en economische betrekkingen tussen Nederland en China. Naast een aantal ministers reisde ook een handelsdelegatie met de Chinese premier mee.


Deel dit item: