Eerste Kamer en Tweede Kamer presenteren jubileumboekenDe Eerste Kamer en de Tweede Kamer hebben op vrijdag 9 oktober 2015 ter gelegenheid van hun 200-jarig bestaan twee jubileumboeken gepresenteerd. Professor Remieg Aerts, hoogleraar politieke geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, lichtte namens de redactie het jubileumboek toe van de Tweede Kamer: 'In dit Huis'. Het boek van de Eerste Kamer 'Veelzijdig in deeltijd' werd toegelicht door de Griffier van de Eerste Kamer, Geert Jan Hamilton.

Grotere versie foto

De Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, en de Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, ontvingen het eerste exemplaar van het boek over hun Kamer.

Tweede Kamer

'In dit Huis' is een veelzijdige, rijk geïllustreerde studie over de Tweede Kamer als instituut. De auteurs sluiten aan bij recente trends in het politiekhistorische onderzoek. Ook hebben zij oog voor de vele bijzondere personen en incidenten in de geschiedenis van de Kamer. Ruim aandacht is er voor actuele thema's als de relatie tot de media, de debatstijl van Kamerleden en de veranderende rol van de volksvertegenwoordiging in het politieke bestel.

Remieg Aerts is als hoogleraar Politieke Geschiedenis verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Carla van Baalen werkt aan dezelfde universiteit als hoogleraar Parlementaire Geschiedenis en is tevens directeur van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis. Henk te Velde is hoogleraar Vaderlandse Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Joris Oddens en Diederik Smit zijn werkzaam als onderzoeker in respectievelijk Nijmegen en Leiden.

Eerste Kamer

Het jubileumboek van de Eerste Kamer brengt het werk van het parlementaire huis en zijn leden in beeld van de laatste 25 jaar. Met dit boek sluit de Eerste Kamer aan bij een eerder jubileumboek dat in 1990 verscheen bij het 175-jarig bestaan van de Eerste Kamer. 'Veelzijdig in deeltijd' is geschreven door medewerkers van de Griffie van de Eerste Kamer. Zij nemen de lezer mee langs onder meer de geschiedenis van de Kamer, haar taakuitoefening, het Kamergebouw, het verloop van een vergaderdinsdag, Europese en internationale aspecten van het Kamerwerk en beeldvorming rond het instituut.

In een groot aantal interviews met (oud-)senatoren wordt het werk van de Eerste Kamer verder ingekleurd. Het vele beeldmateriaal - waaronder zestien spotprenten van toonaangevende cartoonisten - maakt het verhaal compleet. (Voor nu dan, want het verhaal van de Eerste Kamer is eigenlijk nooit af.) Het boek wordt uitgegeven in samenwerking met uitgeverij Boom en is te koop in de boekhandel en op internet.

'Veelzijdig in deeltijd. De laatste 25 jaar in het vizier'

Vanaf oktober verkrijgbaar in de boekhandel.

ISBN-nummer 9789089538642

292 pagina's

€ 15,-

'In dit Huis. Twee eeuwen Tweede Kamer'

Carla van Baalen, Remieg Aerts, Henk te Velde, Joris Oddens, Diederik Smit (redactie)

Vanaf oktober verkrijgbaar in de boekhandel.

ISBN-nummer 9789089531995

548 pagina's

€ 35,-


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 8 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.
(c) Hans Kouwenhoven
Afbeelding 1 - (c) Hans Kouwenhoven