Onthulling borstbeeld eerste gesneuvelde militair in vredesmissieOp 15 juni 2014 was het honderd jaar geleden dat de eerste Nederlandse militair, luitenant-kolonel Lodewijk Thomson, tijdens een door Nederland uitgevoerde vredesmissie ten dienste van de internationale rechtsorde is gesneuveld. Lodewijk Thomson stierf in Durrës, Albanië. Hij was ridder in de Militaire Willemsorde en lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal van 1905 tot 1913.

Luitenant-kolonel Lodewijk Thomson
Grotere versie foto

Ter herinnering aan deze militair en politicus zal de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, samen met de voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer, Angelien Eijsink, op Veteranendag, zaterdag 28 juni 2014, in de corridor die de vleugels van de Kamers op het Binnenhof verbindt, een borstbeeld van Thomson onthullen. Het is een bronzen replica van het beeld dat in 1918 is vervaardigd door de beeldhouwer August Falise (1876-1936).

Deze korte plechtigheid zal plaatsvinden onmiddellijk na afloop van het defilé op de Kneuterdijk, omstreeks 14.30 uur. Korte toespraken worden gehouden door achtereenvolgens: Geert Jan Hamilton, Griffier van de Eerste Kamer, Jolien Berendsen-Prins, oprichter en voorzitter van de voormalige Thomson Foundation, Generaal b.d. Cees de Veer, Oud-Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht en Angelien Eijsink, voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer.

Toegang uitsluitend voor genodigden en aangemelde pers.

Ingang: Binnenhof 22


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 1 afbeelding. Escape sluit dit venster.
Luitenant-kolonel Lodewijk Thomson
Afbeelding 1 - Luitenant-kolonel Lodewijk Thomson