Bezoek Prins Albert II van Monaco



Op 3 juni 2014 bracht Z.D.H. Prins Albert II, vorst van Monaco, een bezoek aan de Staten-Generaal. Hij werd in het gebouw van de Eerste Kamer ontvangen door Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol en Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. De Prins werd vergezeld door de minister van Buitenlandse Zaken van Monaco en de ambassadeur van Monaco in Nederland.

Grotere versie foto

Prins Albert II en de beide Kamervoorzitters spraken onder meer over het parlementaire systeem van Monaco en over de relaties tussen Monaco, Frankrijk en de Europese Unie. Voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol benadrukte in het gesprek dat het de eerste keer in de geschiedenis is dat een regerend vorst van Monaco de Staten-Generaal bezoekt. Zij memoreerde de uitgesproken belangstelling van de vorst voor de onderwerpen milieu en watermanagement. Prins Albert II heeft reizen gemaakt naar de Noordpool en het Antarctisch gebied om aandacht te vragen voor klimaatverandering en milieuproblematiek. 

Anouchka van Miltenburg, Voorzitter van de Tweede Kamer, sloot het gesprek af: “Although your country covers only two square kilometer, it is grand in a figurative way. There are few people in the world who do not know Monaco, or you mother, princess Grace. She has been a great inspiration for generations, because of her generosity, kindness and beauty. I’m am very proud that the Netherlands is hosting an exhibition on her life. It is a great opportunity for Dutch inhabitants to learn more about your country in general, ans princess Grace in particular. But what is even more important: it is an illustration of the good ties between our countries… between our parliaments, and between your family and the Duch royal family.”

Na het gesprek volgde de Prins vanaf de gastentribune in de plenaire zaal korte tijd de vergadering van het Interparlementair Koninkrijksoverleg. Daar kreeg hij van de Kamervoorzitters een toelichting op de staatkundige verhoudingen binnnen het Koninkrijk der Nederlanden. 

De ontvangst was onderdeel van een officieel bezoek van de vorst van Monaco aan Nederland. Prins Albert II is hoofd van het Huis Grimaldi en heerser van het Prinsdom Monaco. Hij volgde in juli 2005 officieel zijn vader Prins Rainier III op. 


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 14 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.
(c) Hans Kouwenhoven
Afbeelding 1 - (c) Hans Kouwenhoven