Beslispunten
-
-
Kan de commissie instemmen met de voorgestelde opzet?
-
-
Welke leden willen als 'trekker' van een thema de eerste inleidende vraag/vragen stellen?
Eerdere besluitvorming commissie
In uw commissievergadering van 15 oktober jl. besloot de commissie: “Het gesprek met de stuurgroep voor de Staat van de Uitvoering 2024 staat gepland voor dinsdag 12 november 2024, 15.00-16.30 uur. De leden Lievense (BBB), Fiers (GroenLinks-PvdA) en Dittrich (D66) zullen het gesprek voor de commissie voorbereiden.”
Uitwerking
Namens deze leden is via een e-mailprocedure op woensdag 23 oktober jl. een uitvraag gedaan om de vragen- en antwoordenronde te structureren aan de hand van een aantal thema’s en dat per thema één commissielid het gesprek opent (‘trekker’). Daarna kunnen andere leden ook mee van gedachten wisselen over dat thema. Thema’s kunnen ruim gekozen worden, en ook moet er ruimte zijn voor vragen buiten de thema’s om. Input werd ontvangen van de leden Fiers (GroenLinks/PvdA), Lievense (BBB), Van Langen-Visbeek (BBB) en Dittrich (D66).
Hier de link naar het rapport Staat van de Uitvoering 2024. Op bladzijden 5-7 vindt u een korte samenvatting van het rapport.
De stuurgroep roept onder andere op tot:
-
1.
Uitvoering bij allerprilste begin beleidsvorming betrekken;
-
2.
Digitale overheid: betere gegevensuitwisseling tussen publieke dienstverleners;
-
3.
Werk maken van complexiteitsreductie (aantal regels en uitvoerders);
-
4.
Monitoren publieke dienstverlening: trends en dilemma’s.
Gedacht wordt aan de volgende conceptopzet van het gesprek:
15.00-15.05 uur opening door commissievoorzitter
15.05-15.10 uur introductie door het lid Fiers (GroenLinks-PvdA) namens leden brainstormgroep 'uitvoerbaarheid, handhaafbaarheid en doenvermogen burgers'
15.10-15.30 uur toelichting door leden stuurgroep op het rapport 'Staat van de Uitvoering 2024'. Focus op:
"Het is de taak van de Staat van de Uitvoering om knelpunten op systeemniveau [in de uitvoering/publieke dienstverlening] aan de orde te stellen. Maar hoe komen we dan tot de noodzakelijke veranderingen? Wie neemt het voortouw? En wanneer? Het veld is versnipperd. Als iedereen verantwoordelijk is, is uiteindelijk niemand verantwoordelijk. Om een doorbraak te forceren, is meer politiek en ambtelijk leiderschap nodig." Ambtelijk is gevraagd om vooral ook andacht te besteden aan de vraag wat de Eerste Kamer kan betekenen?
15.30-15.50 uur thema ‘aandacht voor uitvoering in allerprilste begin’, toegespitst op de vraag naar ‘uitvoeringstoetsen’ - 'trekker': Van Langen-Visbeek (BBB)
De ‘uitvoeringstoets’ bestaat niet; waarom niet? Is de kwaliteit van uitvoeringstoetsen voldoende? Hoe komen ze tot stand? Worden ze met meel in de mond geschreven? Worden teksten afgezwakt op verzoek van de beleidsafdelingen? Gaan ze nog door een management-was-straat binnen de uitvoeringsorganisaties? Hoe gaat zoiets? Is het verstandig om de onafhankelijkheid van die uitvoeringstoetsen te borgen?
15.50-16.10 uur thema ‘digitale overheid’ - 'trekker': ntb
In het kader van de Woo wordt in de Eerste Kamer ambtelijk voorbereid dat burgerbrieven en brieven van organisaties die betrekking hebben op het wetgevingsproces openbaar worden ontsloten. Een van de doelen is dat deze brieven beter benut kunnen worden door Kamerleden zelf. Hoe moeten Eerste Kamerleden daarnaast omgaan met het spanningsveld tussen gegevensuitwisseling en privacy, gelet op wat de stuurgroep aanbeveelt?
16.10-16.30 uur thema ‘complexiteitsreductie’- 'trekker': ntb
Wat kunnen de Eerste Kamerleden doen om complexe regelgeving en stapeling van regels tegen te gaan, gegeven het feit dat de Eerste Kamer pas laat in het wetgevingstraject aan zet is, niet kan amenderen, maar alleen kan aanvaarden of verwerpen?
16.30 uur sluiting door commissievoorzitter,