A - Fiscale strategische agenda 2024-2028
Op 1 oktober 2024 heeft de staatssecretaris van Financiën een afschrift aangeboden van zijn brief aan de Tweede Kamer. Middels deze brief geeft de staatssecretaris van Financiën aan dat hij in gesprek wenst te treden met de Tweede Kamer over zijn prioriteiten binnen het Hoofdlijnenakkoord en het regeerprogramma. Het gaat om de volgende drie prioriteiten:
-
-
De Belastingdienst die klaar is voor de toekomst (op het gebied van ICT en personeel);
-
-
Het voorbereiden van wetgeving voor een hervorming van het belasting- en toeslagenstelsel;
-
-
Box 3 in rustiger vaarwater te bregen door de hersteloperatie zorgvuldig af te handelen en regelgeving te maken.
B - Technische briefing van de Raad van State
Op dinsdag 5 november 18.15-19.45 uur zal de Raad van State een technische briefing verzorgen over het advies over de Miljoenennota, de Septemberrapportage en het Pakket Belastingplan 2025. U wordt uitgenodigd om voorafgaand aan deze briefing met de staatsraden te dineren in de Hall van de Kamer.
C - Kabinetsappreciatie Draghi-rapport
Op 9 september jl. is een rapport van Mario Draghi gepubliceerd, getiteld EU competitiveness: Looking ahead
(Draghi-rapport). Het rapport is geschreven voor de Europese Commissie in opdracht van Commissievoorzitter Von der Leyen en bevat een ambitieuze strategie om het EU-concurrentievermogen, dat dreigt te stagneren, weer aan te jagen. De aanbevelingen in het rapport zullen verder in de verschillende Raadsformaties aan de orde komen. De kabinetsinzet zal voorafgaand aan deze Raadsformaties worden gedeeld via de geannoteerde agenda's. Daarnaast zal het kabinet via de gebruikelijke BNC-fiches voorstellen van de Commissie die raken aan het rapport meer gedetailleerd beoordelen, inclusief potentiële gevolgen voor de Rijksbegroting.
Op 4 oktober jl. stuurden de ministers van EZ en Fin, mede namens de minister van KGG en de minister van BZ, als onderdeel van het verslag van de Raad voor Concurrentievermogen, een kabinetsappreciatie op hoofdlijnen op het Draghi-rapport aan de Kamer. De appreciatie wordt ook bij de commissies EZ/KGG en EUZA onder mededelingen en informatie onder de aandacht gebracht. Gelet op het algehele onderwerp wordt ambtelijk voorgesteld om eventuele behandeling van de aanbevelingen uit het Draghi-rapport in eerste instantie via de commissie EZ/KGG te laten lopen, waar ook de geannoteerde agenda's en verslagen van de Raad voor concurrentievermogen aan de orde komen en zo mogelijk naar aanleiding van (Europese) wetsvoorstellen.
D - Appreciatie Commissievoorstellen uitwerking G7-akkoord financiële steun aan Oekraïne
Het kabinet is voornemens om met de voorstellen van de Europese Commissie over financiële steun aan Oekraïne in te stemmen. Besluitvorming over de verordening voor macro-financiële bijstand van maximaal 35 miljard en het Ukraine Loan Cooperation Mechanism (ULCM) vindt waarschijnlijk in oktober of november plaats in de Raad (besluitvorming met gekwalificeerde meerderheid) en het Europees Parlement (besluitvorming met gewone meerderheid). Naar verwachting is hiervoor zowel in de Raad als in het Europees Parlement brede steun. Besluitvorming over eventuele aanpassingen in het sanctiebesluit zal naar verwachting ook in deze periode plaatsvinden. Dit vereist unanimiteit in de Raad. Het streven is om uiterlijk dit jaar de financiering aan Oekraïne beschikbaar te stellen. Indien dit voorstel wordt aangenomen betekent dit dat NL een garantieverplichting zal aangaan voor haar aandeel. Om deze verplichting rechtmatig te kunnen aangaan is het nodig dat het parlement over de begrotingsstukken waarin deze lening is opgenomen stemt vóórdat Europa een overeenkomst met Oekraïne tekent. Om die reden wordt er een nota van wijziging op de suppletoire begroting september 2024 verwacht.
De steun aan Oekraïne is eerder aan de orde gekomen in de vragen over de tussentijdse herziening van het MFK (36405, E). De VVD-fractie heeft toen aan de regering een aantal aandachtspunten meegegeven, waarbij de fracties van BBB en 50PLUS zich hebben aangesloten.
E - Onderzoek Blokaansluitingen
Voor toekomstige beleidsvorming op het gebied van energie, achtte het Ministerie van Financiën het noodzakelijk dat meer inzicht zou komen in blokaansluitingen. Tijdens de behandeling van het Pakket Belastingplan 2024 heeft de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst naar aanleiding van een vraag van het lid Martens (GL-PvdA) aangekondigd dat dit onderzoek zou plaatsvinden. Het onderzoek is op 11 september jl. afgerond en ter informatie bijgevoegd.
F - Geannoteerde agenda IMF jaarvergadering 21-26 oktober
Ter kennisname is de geannotteerde agenda voor de jaarvergadering van het International Monetary and Financial Committee van 21-26 oktober 2024 bijgevoegd.