Plenair Ester bij stemming Aanpassing regeling voor waardeoverdracht en afkoop klein pensioen en invoering afkoop klein nettopensioen en nettolijfrente



Verslag van de vergadering van 27 september 2022 (2022/2023 nr. 1)

Status: gecorrigeerd

Aanvang: 14.12 uur


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Ester i (ChristenUnie):

Voorzitter. De ChristenUniefractie ziet de meerwaarde van deze regeling, die waardeoverdracht, de afkoop van kleine pensioenen en de afkoop van nettolijfrentes mogelijk maakt. Het betreft eigenlijk heel kleine werkgeverspensioenen die relatief veel invoerings- en uitvoeringskosten vergen, die vaak niet opwegen tegen de beleggingsresultaten. Hierdoor teren deelnemers in op vermogen en zien de werkgevers zich geconfronteerd met hoge lasten.

De arbeidsmarkt is fundamenteel veranderd. Mensen werken niet meer hun leven lang voor één werkgever, maar wisselen vaker van baan en sector. Het transfereren van pensioenen wordt daarmee gemeengoed. Eventuele hobbels dienen te worden weggenomen. Het wetsvoorstel voorziet daarin. Het is een goede stap in de richting van een pensioenkader dat qua arbeidsvorm neutraal is. Mijn fractie is tevreden met de schriftelijke beantwoording van onze vragen en zal, alles afwegend, voor het wetsvoorstel stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel. De heer Van Rooijen heeft ook een stemverklaring, dacht ik.