Plenair De Bruijn-Wezeman bij stemming Wijziging van de Wet publieke gezondheid tot incorporatie van de Regeling 2019-nCoV (ronde 1)



Verslag van de vergadering van 22 februari 2022 (2021/2022 nr. 19)

Status: gecorrigeerd

Aanvang: 14.21 uur


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw De Bruijn-Wezeman i (VVD):

Voorzitter, dank u wel. Dit is een stemverklaring over wetsvoorstel 35401. Artikel 20, lid 1 van de Wet publieke gezondheid bepaalt dat de minister, indien er een gegrond vermoeden bestaat van besmettelijkheid en ernstig gevaar voor de volksgezondheid, een infectieziekte kan aanmerken als behorende tot groep A, B of C. Op basis van dit genoemde artikel is op 28 januari 2020 een ministeriële regeling vastgesteld waarin het coronavirus is aangemerkt als behorende tot groep A van de Wpg. Daarna is binnen de daarvoor gestelde termijn een voorstel van wet tot incorporatie van de regeling naar de Tweede Kamer gezonden. Wanneer dit voorstel door een van de Kamers wordt verworpen, zal de wet onverwijld worden ingetrokken.

De behandeling van het wetsvoorstel heeft maar liefst twee jaar geduurd. Uitgerekend op het moment dat velen denken dat corona voorbij is, kan er pas over dit wetsvoorstel in deze Kamer worden gestemd. Maar corona is nog niet voorbij. Er is nog veel onzekerheid, het aantal besmettingen is nog steeds heel hoog en er is onvoldoende bekend over hoe het virus muteert. Daarom zal de VVD-fractie ook nu voor dit wetsvoorstel stemmen. Of corona tot de A-groep van de Wet publieke gezondheid moet blijven behoren, dan wel afgeschaald kan worden, moet onderdeel zijn van de langetermijnvisie waar wij reikhalzend naar uitkijken.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw De Bruijn-Wezeman. Dan de heer Van Dijk namens de SGP.