Plenair Ester bij stemming moties Wet arbeidsmarkt in balans



Verslag van de vergadering van 28 mei 2019 (2018/2019 nr. 32)

Status: gecorrigeerd

Aanvang: 14.23 uur


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Ester i (ChristenUnie):

Dank u, voorzitter. Allereerst de moties. De motie-Van de Ven/Oomen-Ruijten c.s. hebben wij medeondertekend. Zij haalt de angel uit de discussie over dit wetsvoorstel door op korte termijn om nieuw zzp-beleid te vragen, gericht op de onderkant van de arbeidsmarkt.

De motie-Schalk c.s. hebben wij graag medeondertekend. Zij gaat over een principiële kwestie.

Dan het wetsvoorstel zelf. De ChristenUnie-fractie steunt de richting van het voorstel om flexcontracten terug te dringen en vaste contracten te bevorderen. Het voorstel biedt een juist evenwicht tussen werkgevers- en werknemersbelangen. We hebben vorige week uitvoerig gedebatteerd over het tegengaan van waterbedeffecten die dit wetsvoorstel zou kunnen oproepen. De minister heeft dit scherp op zijn netvlies. De motie-Van de Ven/Oomen-Ruijten c.s., de coalitiemotie zo je wil, vraagt om beleid om deze effecten tegen te gaan. We zullen erop toezien dat de minister die motie ook serieus zal uitvoeren.

We danken de minister dat hij in minder dan een week op verzoek van mijn fractie met een uitvoerige brief is gekomen, waarin hij laat zien hoe dit wetsvoorstel in het geheel van zijn arbeidsmarktmaatregelen past. Dat heeft ons zeer geholpen. Alles afwegend, voorzitter, steunt de ChristenUnie-fractie dit wetsvoorstel.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Ester. Meneer Van de Ven.