Plenair Overbeek bij stemming Wet zorgplicht kinderarbeid



Verslag van de vergadering van 14 mei 2019 (2018/2019 nr. 28)

Status: gecorrigeerd

Aanvang: 13.55 uur


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Overbeek i (SP):

Dank u, voorzitter. De SP-fractie steunt van harte het doel dat met deze initiatiefwet wordt beoogd, het terugdringen van kinderarbeid in de wereld en met name het terugdringen van producten en diensten op de Nederlandse markt die met kinderarbeid tot stand zijn gekomen. Onze fractie kan zich ook vinden in het middel gepaste zorgvuldigheid, due diligence, waarvoor in de tussentijd internationaal standaarden zijn gezet. Dat betekent ook dat onze fractie vindt dat de bezwaren met betrekking tot doeltreffendheid en uitvoerbaarheid, die zeker een grond hebben, zoals in het debat ook is gebleken, in voldoende mate zijn ondervangen door de toezeggingen, met name van de minister, om de benodigde AMvB's met voorhang aan het parlement voor te leggen.

Ten slotte: een laatste overweging van onze fractie hierbij is dat de minister nu in de positie is om tot een optimale afstemming tussen de invoering van deze wet en het proces van de imvo-convenanten te komen, zodat op die manier de beoogde wisselwerking tussen deze twee processen maximaal zijn werking kan hebben.

Om die redenen zal onze fractie voor het wetsontwerp stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Overbeek.

Er was hoofdelijke stemming over dit initiatiefwetsvoorstel gevraagd door de fractie van de Partij van de Arbeid. Inmiddels heb ik van deze fractie begrepen dat de fractie afziet van hoofdelijke stemming, om welke reden ik voorstel om nu over te gaan tot stemming bij zitten en opstaan.