Plenair Strik bij stemming moties Algemene politieke beschouwingen



Verslag van de vergadering van 13 oktober 2015 (2015/2016 nr. 4)

Status: gerectificeerd

Aanvang: 0.10 uur


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Strik i (GroenLinks):

Voorzitter. Ik heb opmerkingen over enkele moties. De motie op letter D, over de overheveling van het beheer van de politie naar Binnenlandse Zaken, zullen we steunen. We vinden het echter wel een beetje gek om vooruit te blikken op een volgende kabinetsformatie. Wat ons betreft kan het nu al gebeuren.

Dan kom ik op de motie op letter E, over arbeidsmarktdiscriminatie. We vinden de paragraaf over het uitbannen van discriminatie en het nemen van maatregelen op dat vlak sympathiek. De twee richtingen die worden aangegeven, zijn echter geen richtingen waar wij meteen aan denken. De termijn van 2017 is ook heel weinig ambitieus. Daarom hebben we toch besloten om niet voor deze motie te stemmen.

We zijn voor de motie op letter H, waarin wordt gevraagd om de opvang in Nederland niet uit het OS-budget te betalen. Het staat er niet in, maar we gaan ervan uit dat de indiener bedoelt dat een en ander wel uit een ander budget wordt betaald.

In de motie op letter I vinden we een aantal overwegingen ietwat ongelukkig geformuleerd, maar we staan volledig achter het dictum en de strekking. We zullen dus voor deze motie stemmen.

Als de motie op letter J niet wordt aangehouden, zullen wij tegenstemmen, omdat het een vrij eendimensionale motie is. Er wordt geen rekening gehouden met de extra kosten van tweeverdieners, zoals de kinderopvang. Ook het emancipatoire effect wordt er niet in genoemd. Vanwege die formulering kunnen wij niet voorstemmen.

In de motie op letter K wordt enkel onderscheid gemaakt tussen gepensioneerden en niet-gepensioneerden. Voor ons is het onderscheid tussen de inkomensgroepen belangrijker en bepalender. Als de motie niet wordt aangehouden, zullen we niet voorstemmen.

Dat geldt ook voor de motie op letter L. Als die niet wordt aangehouden, kunnen wij haar niet steunen. Er zijn meer regionale omroepen met een programma-aanbod in een regionale taal. We vinden het daarom een beetje gek om een aparte motie hierover te steunen.