Plenair Barth bij stemming moties Algemene politieke beschouwingen



Verslag van de vergadering van 13 oktober 2015 (2015/2016 nr. 4)

Status: gerectificeerd

Aanvang: 0.07 uur


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Barth i (PvdA):

Voorzitter. Ook ik wil een paar moties langslopen. De eerste is de motie-Brinkman c.s. met letter B. De fractie van de Partij van de Arbeid deelt de kritische houding die het overgrote deel van deze Kamer heeft over een aantal wetsvoorstellen op het gebied van Veiligheid en Justitie. Ik denk dat dit ook geen geheim is. We delen ook de zorgen over de rechtsstaat die in dit debat door een aantal collega's zijn geuit. Wij hebben het kabinet echter horen toezeggen dat er een analyse komt van de problemen die er kunnen ontstaan op de V en J-begroting, als de wetsvoorstellen in de Eerste Kamer mogelijk niet op een meerderheid kunnen rekenen. Wij hebben ook de minister-president horen zeggen dat het kabinet aan oplossingen voor die problematiek gaat werken. In de staatsrechtelijke verhouding tussen Eerste en Tweede Kamer, waarbij de Justitiebegroting nog in de Tweede Kamer besproken moet worden, maar ook in de staatsrechtelijke verhouding tussen kabinet en senaat vinden wij de motie niet passen, want deze is prematuur. Daarom zullen wij deze niet steunen.

Dan de motie-De Graaf c.s. met letter C over het ibo inzake zzp'ers. Ik sluit mij aan bij de woorden die de heer Hermans net heeft gesproken. Het kabinet heeft al gereageerd op het ibo over zzp'ers. Het zou toch heel vreemd zijn om nog voordat die reactie in de Tweede Kamer besproken is, in de Eerste Kamer om een nieuwe reactie te vragen. Ook dat vinden wij niet passen in de verhoudingen. Daarom zullen wij tegen die motie stemmen. Het zou fijn zijn als deze kan worden aangehouden, maar als dat niet gebeurt, stemmen wij ertegen.

Dan de motie-De Graaf over het beheer van de politie, met letter D. Anderhalf jaar geleden heeft de fractie van de PvdA hier een gelijksoortige motie ingediend. Wij proberen hier toch altijd wel consequent te zijn. Die consequentie vereist om daarvoor te stemmen.

Dan de motie-Ten Hoeve c.s. met letter L. Wij hebben begrepen dat de heer Ten Hoeve overweegt om die motie aan te houden. Daar zijn we heel blij mee, want deze motie is vandaag in de Tweede Kamer aangenomen. Dan hoeven wij dat hier niet opnieuw te doen. Die motie staat en het kabinet wordt dan ook geacht om die uit te voeren.