Emir van Qatar bezoekt Staten-GeneraalDe Emir van Qatar, Sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, bezocht maandag 24 juni de Staten-Generaal. Het bezoek stond in het teken van de verdere versterking van de bilaterale betrekkingen tussen Nederland en Qatar.

Qatar is voor Nederland een belangrijke partner op het gebied van stabiliteit en veiligheid. De landen kennen ook een verregaande samenwerking op het gebied van duurzame energie, het duurzaam verbouwen van eigen voedsel en de digitalisering van de samenleving. Qatar speelt ten slotte een belangrijke rol bij de energiezekerheid van zowel Nederland als Europa.

Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma gingen in het gesprek met de Emir nader in op de gedeelde maritieme traditie en het energiepartnerschap tussen beide landen. Onder verwijzing naar de bemiddelende rol die Qatar speelt bij onder andere de oorlog tussen Israël en Hamas, haalde Bruijn de Perzische 13e-eeuwse dichter Rumi aan die zei dat geduld voor kleine details een groot werk perfect maakt. ‘Dat is de kracht van diplomatie. Kleine stappen en aandacht voor details zullen grote resultaten opleveren,’ aldus Bruijn.


Deel dit item: