Herdenking gevallenen en slachtoffers voormalig Nederlands-IndiëEerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp hebben maandag een krans gelegd bij de Indische Plaquette in het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer. In een korte besloten bijeenkomst werden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië herdacht.

De bronzen plaquette is onthuld in 1985 tijdens de herdenking op 15 augustus en is op 16 december 1985 overgedragen aan de voorzitter van de Tweede Kamer. De plaquette herinnert aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. In verband met de renovatie van het Binnenhof is de Indische Plaquette meeverhuisd naar de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer.

Tijdens de herdenking hielden voorzitter Thom de Graaf van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 en Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp korte toespraken. Ook sprak Ronald Poetiray, namens de Indisch en Molukse gemeenschap. Na het leggen van de kransen volgde ter afsluiting van de herdenking een minuut stilte en een défilé langs de plaquette.

Op dinsdag 15 augustus vond bij het Indisch Monument in Den Haag de nationale herdenking plaats. De Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer legden een krans bij het Indisch Monument, stonden stil bij het officïele einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden en herdachten de slachtoffers van de oorlog en bezetting van Nederlands-Indië.


Deel dit item: