Kamervoorzitters bij herdenking slavernijverledenEerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp waren zaterdag 1 juli aanwezig bij de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Zij legden namens de Staten-Generaal een krans bij het Nationaal Slavernijmonument.

De herdenking werd ook bijgewoond door Zijne Majesteit de Koning, Hare Majesteit Koningin Máxima en minister-president Rutte. Na het brengen van een plengoffer spraken Linda Nooitmeer, voorzitter van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) en Zijne Majesteit de Koning. In een toespraak maakte de Koning excuses voor het Nederlandse slavernijverleden. Vervolgens vond na een minuut stilte de kranslegging plaats.

De Nationale Herdenking is ook de officiële start van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Dit jaar is het 160 jaar geleden dat de slavernij wettelijk werd afgeschaft in Suriname en de Caribische eilanden, toen nog koloniën van het Koninkrijk. Een groot deel van de tot slaaf gemaakten moest hierna nog 10 jaar lang op de plantages werken. Daarom stopte de slavernij voor velen in het toenmalige Koninkrijk pas echt in 1873. Op 1 juli 2023 is dat 150 jaar geleden. Sinds 2002 vindt bij het Nationaal Slavernijmonument de Nationale Herdenking plaats.


Deel dit item: