Staten-Generaal ontvangen Franse president MacronDe Voorzitters van Eerste en Tweede Kamer ontvingen dinsdag 11 april de president van Frankrijk, Emmanuel Macron. Macron is in Nederland voor een tweedaags staatsbezoek. Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp ontvingen de president in de Eerste Kamer in Den Haag.

In zijn welkomsttoespraak ging Jan Anthonie Bruijn in op de lange vriendschappelijke relatie tussen Frankrijk en Nederland. Hij verwees hierbij ook naar de verkiezingen van de Eerste Kamer volgende maand en de aankomende verkiezingen voor de Franse senaat in september. Het zijn volgens Bruijn spannende tijden voor beide landen.

Niet alleen sprak Bruijn over de gedeelde geschiedenis door onder andere de vorming van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal en de uiteindelijke Europese Unie. Ook sprak hij over de gedeelde zorgen over het militaire conflict binnen de Europese grenzen door de inval van Rusland in Oekraïne. “De oorlog in Oekraïne toont opnieuw het grote belang van Europese en internationale samenwerking aan. Het is goed te zien dat zowel in Parijs als in Den Haag de steun voor Oekraïne onophoudelijk en onvoorwaardelijk is,” zei de Eerste Kamervoorzitter.

Hierna sprak Bergkamp over het belang van de goede banden tussen beide parlementen. Een delegatie van het Franse parlement bezoekt naar verwachting later dit jaar de Tweede Kamer.

Vervolgens ging Bergkamp in op het lidmaatschap van beide landen van de NAVO. Frankrijk en Nederland zijn volgens Bergkamp niet alleen verbonden door de NAVO, maar meer nog door de gedeelde waardes van menselijke waardigheid, vrijheid en democratie.

Bergkamp sloot af met de nadruk op het vertrouwen tussen Frankrijk en Nederland. “In tijden van oorlog, een energiecrisis en een klimaatcrisis bewijst de vriendschappelijke band zich keer op keer. Een band die het waard is te blijven verstevigen,” aldus de Tweede Kamervoorzitter.

In zijn antwoord ging president Macron in op de banden tussen lidstaten van de Europese Unie. Deze banden lopen niet alleen via Brussel, maar moeten ook op bilateraal niveau worden onderhouden. Daarnaast benoemde Macron het belang van eenheid in Europa. Door de oorlog in Oekraïne verdedigen we onze gezamenlijke waardes niet alleen meer op grond van regels.


Deel dit item: