Februaristaking herdacht bij De DokwerkerEerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp hebben zaterdag 25 februari een krans gelegd namens de Staten-Generaal bij De Dokwerker, het monument voor de Februaristaking op het Jonas Daniël Meijerplein. FNV-voorzitter Tuur Elzinga hield een toespraak, net als Jaïr Stranders, voorzitter van het Comité Herdenking Februaristaking 1941. Spoken word-artiest Roziena Salihu hield een voordracht en Lucky Fonz III bracht een lied ten gehore.

De Februaristaking vond 82 jaar geleden plaats, op 25 en 26 februari 1941. De staking begon in Amsterdam met het stilzetten van de trams in de stad en breidde zich uit naar de Zaanstreek, Haarlem, Velsen, Weesp, Hilversum en de stad Utrecht. De Duitsers sloegen de staking hardhandig neer. Hierbij vielen negen doden en 24 zwaargewonden en veel stakers werden gevangengenomen. Op 13 maart 1941 werden op de Waalsdor-pervlakte bij Scheveningen drie Februaristakers gefusilleerd.

Aanleiding voor de staking waren de eerste grote razzia’s op 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam waarbij honderden Joodse mannen opgepakt werden. De Februaristaking was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de bezetter in Nederland.


Deel dit item: