Kamervoorzitters leggen krans tijdens Nationale Holocaust HerdenkingEerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp waren zondag 29 januari aanwezig bij de Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam. De beide Kamervoorzitters legden namens de Staten-Generaal een krans bij het Spiegelmonument 'Nooit meer Auschwitz'.

De Nationale Holocaust Herdenking vindt ieder jaar plaats in het Wertheimpark in Amsterdam op de laatste zondag in januari. Dit jaar spraken tijdens de herdenking Joop van der Starre, overlevende van de Holocaust, zijn kleinzoon Boaz Blokhuis, Jacques Grishaver, de voorzitter van het Nederlands Auschwitzcomité, en de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema. Voorafgaand aan de herdenking was er een stille tocht.

Sinds 2015 is de bevrijdingsdatum van Auschwitz-Birkenau, 27 januari 1945, een door de Verenigde Naties vastgestelde internationale dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Over de hele wereld worden dan slachtoffers van de Holocaust en andere genocides herdacht. Ter gelegenheid van de herdenking in 2022 - 75 jaar na de bevrijding van Auschwitz - maakten de Staten-Generaal een video bij het Holocaust Namenmonument in Amsterdam.


Deel dit item: