Herdenking gevallenen en slachtoffers voormalig Nederlands-IndiëEerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp hebben zondag een krans gelegd bij de Indische Plaquette in het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer. In een korte besloten bijeenkomst werden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië herdacht.

Herdenking gevallenen en slachtoffers voormalig Nederlands-Indië in de Tweede Kamer
Grotere versie foto

De bronzen plaquette is onthuld in 1985 tijdens de herdenking op 15 augustus en is op 16 december 1985 overgedragen aan de voorzitter van de Tweede Kamer. De plaquette herinnert aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. In verband met de renovatie van het Binnenhof is de Indische Plaquette meeverhuisd naar de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer.

Tijdens de herdenking hielden voorzitter Thom de Graaf van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 en Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp korte toespraken. Ook sprak Myrna Njiokiktjien, voormalig bestuurslid van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945. Na het leggen van de kransen volgde ter afsluiting van de herdenking een minuut stilte en een défilé langs de plaquette.

Op maandag 15 augustus vond bij het Indisch Monument in Den Haag de nationale herdenking plaats. De Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer legden een krans bij het Indisch Monument, stonden stil bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden en herdachten de slachtoffers van de oorlog en bezetting van Nederlands-Indië.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 11 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.
Herdenking gevallenen en slachtoffers voormalig Nederlands-Indië in de Tweede Kamer
Afbeelding 1 - Herdenking gevallenen en slachtoffers voormalig Nederlands-Indië in de Tweede Kamer